Gluon Art and research

STARTS in the City

Residentie Programma
April 2023 — November 2024

Open Call

Projecten
 

S+T+ARTS in the City is een nieuw S+T+ARTS residentieproject, gericht op het bevorderen van lokale, kunstgestuurde innovatie en mensgerichte technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, robotica, nieuwe digitale media, slimme steden, high performance computing, data wetenschap of biotechnologie, waarmee producten en diensten op de markt kunnen worden gebracht die een positieve ecologische, maatschappelijke en ethische impact hebben. 

Door kunst en creativiteit te combineren met wetenschap en technologie, zal S+T+ARTS in the City bijdragen tot de ontwikkeling van milieubewuste technologische toepassingen die een antwoord bieden op de huidige uitdagingen waarmee regio’s worden geconfronteerd, in sectoren zoals groene productie, duurzame stadsontwikkeling, veiligheid, recycleerbaar textiel, digitale geletterdheid en meer.

Globalisering, demografische veranderingen, klimaatverandering, veilige, duurzame en competitieve energie en sociale polarisatie zijn, naast de economische en financiële crisis, de grote uitdagingen waar Europa vandaag voor staat, zowel op korte als lange termijn. In de huidige onderling verbonden en geglobaliseerde wereld zijn multilaterale relaties niet langer uitsluitend gebaseerd op de dynamiek tussen staten.  Door de bijkomende effecten van globalisering en lokalisering zijn veel staten ofwel te klein ofwel te groot om adequaat te reageren op het groeiende aantal mondiale uitdagingen die zich nu aandienen. Dit is een van de belangrijkste drijfveren voor staten om regionale integratieprogramma’s op te zetten.  

De Regionale S+T+ARTS Centra (RSC) die sinds 2018 in heel Europa zijn opgericht, geven antwoord op deze wereldwijde uitdagingen, vanuit de overtuiging dat de creativiteit van kunstenaars innovatie in de digitale industrie en duurzame vooruitgang in onze samenleving in het algemeen kan stimuleren. De RSC bieden financiering aan culturele instellingen, innovatieve bedrijven, stichtingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen die digitale projecten voor een duurzamere toekomst helpen ontwikkelen. We brengen ook in rekening dat regionale ecosystemen veel dichter bij de mensen staan dan de VS en dus een bevoorrechte voedingsbodem vormen voor sociale en mensgerichte innovatie.   

Residenties

In het kader van dit project lanceert GLUON, in samenwerking met Innoviris (het Brussels Agentschap voor Innovatie) en in partnerschap met de Nationale Loterij, Proximus Ada, Instituut Jules Bordet, VIB en Imec, vier Open Calls voor Belgische en/of internationale kunstenaars. Samen met experten uit verschillende disciplines zullen kunstenaars projecten bedenken en ontwikkelen die bijdragen tot een sociale en duurzame transitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kunstenaars kunnen hun voorstel indienen tot 25 augustus! Ontdek hier al onze challenges!

De consortiumpartners zijn GLUON (BE) (coördinator), Ars Electronica (AT), HacTe (ES), INOVA+ (PT), Kersnikova (SI), MEET | Digital Culture Center (IT).

Het S+T+ARTS in the city project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Beeld (links/rechts): Drone Aviary by Superflux (still).