Gluon Art and research

Where our food comes from

Open Call voor kunstenaars
Deadline 25.08.2023 - 17:00h (CET)

In het kader van S+T+ARTS in the city

Projecten
 

Van 30 juni tot 25 augustus 2023 kunnen kunstenaars zich aanmelden voor 11 Regional Challenges in het kader van het S+T+ARTS in the City project. Het Belgisch Regional S+T+ARTS Center GLUON lanceert, in samenwerking met Innoviris, vier thematische open calls voor kunstenaars. De challenge Where our food comes from onderzoekt hoe we transparantie en samenwerking in het Brusselse voedselsysteem kunnen verbeteren?

Residentie context

De overgang naar een meer duurzaam voedselsysteem is noodzakelijk voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarbij zowel mondiale uitdagingen zoals natuurbescherming, behoud van biodiversiteit en mitigatie van klimaatverandering als lokale uitdagingen met betrekking tot sociale kwesties, gezondheid, economie en werkgelegenheid worden aangepakt. In lijn met het Regionaal Innovatieplan en de Good Food—strategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nodigt deze residentie kunstenaars uit om kritisch te verkennen hoe het voedselsysteem van Brussel samenhangt met het peri-urbane gebied en het landelijk achterland van de stad. Dit project kan resulteren in kunstwerken, performances, spraakmakende acties of innovatieve toepassingen die nauwere verbindingen mogelijk maken tussen boeren en stadsbewoners of tussen producenten en de lokale samenleving. We willen projecten ondersteunen die nadenken over het potentieel van digitale technologie en een kritische benadering hanteren om te beoordelen waar technologie inzichten en oplossingen kan bieden. Een uitgebreide analyse van de levenscyclus van één gekozen voedselproduct, de specifieke culturele achtergrond ervan of de rol ervan in het stedelijk leven van Brussel, en/of het verbinden van het voorstel met bestaande initiatieven in de Brusselse regio wordt sterk aangemoedigd. Door uit te gaan van een zeer specifiek product (bijvoorbeeld, maar niet beperkt tot plantaardig voedsel, dierlijk voedsel, kunstmatig/synthetisch voedsel en voedselafval), streven we ernaar lokale voedselculturen zichtbaar te maken en nieuwe manieren te bedenken om duurzaam en voedzaam voedsel op lokaal niveau te telen, distribueren, consumeren en recyclen.

Residentie kenmerken

Tijdens de residentie wordt de kunstenaar bijgestaan door een lokale experten groep van lokale en internationale stakeholders met expertise in voeding en beleid, voedingswetenschappen, de bedrijfswereld, stedenbouw, digitale technologie en kunst. De residentiepartners zijn 1) Universiteit Gent — Departement voedingstechnologie, veiligheid & gezondheid 2) Flanders’ Food 3) Innoviris 4) EIT Food 5) VIERNULVIER 6) De Nationale Loterij en 7) Regionaal S+T+ARTS Center Gluon.  

Wat bieden we aan?

Het budget voor elke residentie bedraagt 40.000€, inclusief de productie van kunstwerken en vergoeding van kunstenaars. Tijdens de residenties zal het “residency support network” de nodige expertise en ondersteuning bieden van deskundigen die verbonden zijn aan onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, innovatieve bedrijven en start-ups (ondersteunend netwerk).     

Het resultaat van de residentie wordt tentoongesteld bij de partners van het STARTS in the city netwerk waaronder de tentoonstelling bij Sónar Barcelona, Ars Electronica Festival en/of het I Love Science Festival in Brussel in 2024.

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met Universiteit Gent, De Nationale Loterij, EIT Food en VIERNULVIER.

Het S+T+ARTS in the city project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Beeld (links/rechts): Bel Akker - Groot Eiland