Gluon Art and research

Going Wild in the City

Open Call voor kunstenaars
Deadline 25.08.2023 - 17:00h (CET)

In het kader van S+T+ARTS in the city

Projecten
 

Van 30 juni tot 25 augustus 2023 kunnen kunstenaars zich aanmelden voor 11 Regional Challenges in het kader van het S+T+ARTS in the City project. Het Belgisch Regional S+T+ARTS Center GLUON lanceert, in samenwerking met Innoviris, vier thematische open calls voor kunstenaars. De challenge Going wild in the city onderzoekt hoe we kunnen inzetten op bewustwording en waardering voor de verbondenheid en afhankelijkheid van alle levende wezens in de stad?

Residentie context

Hoewel onze moderne steden ons steeds verder lijken te verwijderen van de natuur, is natuur altijd een integraal onderdeel gebleven van het stedelijke landschap. Met deze residentie streven we ernaar om het bewustzijn van de burgers te vergroten over het belang, diversiteit en veerkracht van het natuurlijke leven dat gedijt of overleeft in de Brusselse regio. Door gebruik te maken van verschillende digitale technologieën kunnen kunstenaars de “wilde kant” van de stad blootleggen en het belang ervan onder de aandacht brengen. Van stadsbossen tot ruimte voor wilde dieren, stoppen met het gebruik van pesticiden en het ongecontroleerd laten groeien van planten in parken en sites langs spoorlijnen, zoals Wiels Marais in Brussel, zijn slechts enkele voorbeelden van de herwilderingstypes binnen de stedelijke context. Deze gebieden herbergen florerende dieren— en plantenpopulaties en bieden een glimp van de opmerkelijke biodiversiteit die standhoudt te midden van een stad van beton en staal. Naarmate we geconfronteerd worden met de uitdagingen van klimaatverandering, wordt het cruciaal om de veelzijdige waarden — politiek, cultureel, economisch of recreatief — die verbonden zijn met natuur in de stad te onderzoeken. In deze residentie nodigen we kunstenaars uit om toekomstscenario’s te bedenken die het concept van eigenaarschap in de openbare ruimte verkennen, niet enkel beperkt tot mensen maar die ook inter—species perspectieven omvat. 

Residentie kenmerken

Tijdens de residentie wordt de kunstenaar bijgestaan door een lokale experten groep van lokale en internationale stakeholders met expertise in urban studies, beleid, digitale technologie en kunst. De residentiepartners zijn 1) De Nationale Loterij 2) Innoviris, een publieke organisatie die onderzoek en innovatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest financiert en ondersteunt en 3) Regionaal S+T+ARTS Center Gluon. We zijn op zoek naar artistieke voorstellen die zich richten op de ontwikkeling en de toepassing van digitale technologieën, in evenwicht met de noodzaak om duurzame ontwikkeling te garanderen en rekening houdend met de ecologische, sociale en economische gevolgen van de digitalisering. 

Wat bieden we aan?

Het budget voor elke residentie bedraagt 40.000€, inclusief de productie van kunstwerken en vergoeding van kunstenaars. Tijdens de residenties zal het “residency support network” de nodige expertise en ondersteuning bieden van deskundigen die verbonden zijn aan onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, innovatieve bedrijven en start-ups (ondersteunend netwerk).     

Het resultaat van de residentie wordt tentoongesteld bij de partners van het STARTS in the city netwerk waaronder de tentoonstelling bij Sónar Barcelona, Ars Electronica Festival en/of het I Love Science Festival in Brussel in 2024.

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met de Nationale Loterij.

Het S+T+ARTS in the city project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Beeld (links/rechts): Patrice Deramaix, Le Marais Wiels