Gluon Art and research

Reclaiming our agency

Open Call voor kunstenaars
Deadline 25.08.2023 - 17:00h (CET)

In het kader van S+T+ARTS in the city

Projecten
 

Van 30 juni tot 25 augustus 2023 kunnen kunstenaars zich aanmelden voor 11 Regional Challenges in het kader van het S+T+ARTS in the City project. Het Belgisch Regional S+T+ARTS Center GLUON lanceert, in samenwerking met Innoviris, vier thematische open calls voor kunstenaars. De challenge AI and mental health onderzoekt de wisselwerking tussen online algoritmen, aanbevelingssystemen en ons mentale welzijn.

Residentie context

De relatie tussen AI, ons mentaal welzijn en cyber is een complex web van mogelijkheden en uitdagingen. Enerzijds, heeft AI zich ontpopt als krachtig hulpmiddel in verschillende domeinen. Anderzijds, laten deepfake video’s, phishing, bias, verslavende algoritmes en manipulatieve aanbevelingssystemen ons zien hoe AI ons gedrag, wereldbeeld en mentale welzijn op negatieve manieren kan beïnvloeden. Op het gebied van cyberbeveiliging is de aanwezigheid van AI zowel een zegen als een bedreiging. AI kan onze online veiligheid verbeteren, maar terzelfdertijd kunnen aanvallers ook dezelfde krachtige AI-tools gebruiken. Met de snelheid waarop AI-toepassingen op ons afkomen is de kans reëel dat we straks geen onderscheid meer kunnen maken tussen wat echt, wat vals en wat nep is. In deze residentie nodigen we kunstenaars uit om de wisselwerking tussen online algoritmes, cyberbeveiliging en ons mentale welzijn te onderzoeken. Het doel van deze residentie is om meer inzicht te krijgen in de manieren waarop AI en andere digitale tools ons gedrag en onze denkprocessen vormgeven en onze perceptie van de werkelijkheid vervormen.

Residency Kenmerken

Tijdens de residentie wordt de kunstenaar bijgestaan door een lokale experten groep van lokale en internationale stakeholders met expertise in AI, cyberbeveiliging, beleid en kunst. De residentiepartners zijn 1) Proximus Ada, een Belgisch kenniscentrum dat artificiële intelligentie en cyberbeveiliging combineert. Het is een initiatief van Proximus Group, de grootste van de 3 telecommunicatiebedrijven in België, met als doel het versterken van veerkracht tegen cyberbedreigingen. 2) Innoviris, een publieke organisatie die onderzoek en innovatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest financiert en ondersteunt en 3) De Nationale Loterij 4) Regionaal S+T+ARTS Center Gluon. 

Wat bieden we aan?

Het budget voor elke residentie bedraagt 40.000€, inclusief de productie van kunstwerken en vergoeding van kunstenaars. Tijdens de residenties zal het “residency support network” de nodige expertise en ondersteuning bieden van deskundigen die verbonden zijn aan onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, innovatieve bedrijven en start—ups (ondersteunend netwerk).     

Het resultaat van de residentie wordt tentoongesteld bij de partners van het STARTS in the city netwerk waaronder de tentoonstelling bij Sónar Barcelona, Ars Electronica Festival en/of het I Love Science Festival in Brussel in 2024.

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met Proximus Ada en de Nationale Loterij.

Het S+T+ARTS in the city project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.