Gluon Art and research

The Value of Care

Open Call voor kunstenaars
Deadline 25.08.2023 - 17:00h (CET)

In het kader van S+T+ARTS in the city

Projecten
 

Van 30 juni tot 25 augustus 2023 kunnen kunstenaars zich aanmelden voor 11 regionale uitdagingen in het kader van ons residentieproject S+T+ARTS in the city. Het Belgisch Regional S+T+ARTS Center GLUON lanceert, in samenwerking met Innoviris, vier thematische open calls voor kunstenaars. Onder de titel The Value of Care onderzoeken we hoe we ontwikkelingen in de gepersonaliseerde gezondheidszorg kunnen verenigen met de individuele waarden van de patiënt?

Challenge

Deze residentie biedt kunstenaars de kans om samen te werken met het Instituut Jules Bordet, een ziekenhuis dat zich richt op de behandeling van kankerpatiënten in Brussel. Het doel van deze residentie is de creatie van een kunstwerk dat bijdraagt aan het welzijn en de persoonlijke waarden van patiënten. We nodigen kunstenaars uit om i.s.m Jules Bordet een digitaal kunstwerk of applicatie te ontwikkelen, waarmee een ondersteunende omgeving wordt gecreëerd voor patiënten, verpleegkundigen, artsen en familieleden tijdens het omgaan met de uitdagingen van de diagnose en behandeling. De residentie wil onderzoeken hoe we het welzijn van de patiënt kunnen vergroten en ziekte kunnen genezen door een meer gelijkwaardige relatie tussen patiënt en zorgverleners te creëren, waarbij we de patiënt beschouwen als een expert van zijn (chronische) zieke leven. Het ziekenhuis erkent dat de persoonlijke waarden (levensfilosofie, culturele achtergrond, prioriteiten) van patiënten fungeren als een filter waardoor zij klinisch bewijs interpreteren en behandelingsbeslissingen nemen. Geselecteerde kunstenaar(s) zullen samenwerken met een team van psycho—oncologen van Jules Bordet, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om na te denken over de relatie tussen patiënt en zorgverlener en hoe we recente ontwikkelingen in de gepersonaliseerde gezondsheidszorg kunnen verenigen met de individuele waarden van de patiënt. Het kunstwerk heeft als doel om patiënten verder te ondersteunen op emotioneel en psychologisch gebied tijdens het (chronische) ziekteproces, waarbij patiënten worden geholpen een positieve mindset te behouden gedurende hun behandelingstraject.

Wat bieden we aan?t

Tijdens de residentie wordt de kunstenaar ondersteund door een lokale experten groep van lokale en internationale stakeholders met expertise in kankerbehandelingen, gezondheidszorg, digitale technologieën en kunst. De residentiepartners zijn 1) IMEC, een onderzoeksinstelling gespecialiseerd in nano— en digitale technologie, 2) VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), een onderzoeksinstelling met een focus op levenswetenschappen en biotechnologie en 3) De Nationale Loterij 4) Regionaal S+T+ARTS Center Gluon.

Het budget voor elke residentie bedraagt 40.000€, inclusief de productiekosten en honorarium. Tijdens de residenties zullen de residentiepartners de nodige expertise en ondersteuning bieden via experts die verbonden zijn aan onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, innovatieve bedrijven en start—ups (ondersteunend netwerk).     

De resultaten van het project worden tentoongesteld bij de consortium partners van S+T+ARTS in the city waaronder Sónar+ D in Barcelona, Ars Electronica Festival in Linz en/of het I Love Science Festival in Brussel in 2024.

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met de Nationale Loterij, VIB en imec.

Het S+T+ARTS in the city project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.