Gluon Art and research

ST+ARTS4Water
residenties

Europees residentieprogramma rond duurzaam waterbeheer

Okt 2021 — Juni 2022

Projecten
 

De STARTS4Water-residenties (oktober 2021 – juni 2022) zullen de aanzet geven tot een reeks samenwerkingsprocessen en projecten genereren die het bewustzijn vergroten en concrete oplossingen bieden voor regionale wateruitdagingen in Europa. Elke residentie richt zich op een andere regiospecifieke uitdaging op het gebied van waterbeheer en houdt verband met de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (met name SDG6 en SDG14). De uitdagingen zijn gedefinieerd met de steun van een regionaal expertnetwerk, waaronder digitale experts, ondernemers, regionale toonaangevende kunst- en onderzoeksinstellingen, specialisten in digitale transformatie, administratie en openbaar bestuur. De STARTS4Water residenties zullen leiden tot tastbare kunstwerken die kennis ontwikkelen en het bewustzijn rond wateruitdagingen vergroten, of tot digitale toepassingen & processen die bijdragen tot de lokale ontwikkeling van duurzaam watergebruik en -beheer. De resultaten van de residenties zullen te zien zijn in Bozar – Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), tijdens de STARTS4Water tentoonstelling in de herfst van 2022.

In samenwerking met LUCA School of Arts en met de steun van regionale industrie- en onderzoekspartners, zijn we verheugd om twee geweldige kunstenaars te ontvangen voor een residentie van 6 maanden! Kunstenaar Haseeb Ahmed voor de residentie Farmaceutische Vervuiling en Anna Ridler voor de residentie Waterkapitalisme.

Ontdek all 10 STARTS4Water residenties


Georganiseerd door Gluon en LUCA School of Arts
De residentie Water Kapitalisme wordt gesteund door Farys, De Watergroep, Antea Group, Smappee, Snowball, Timelab, Vlakwa, VITO, North Sea Port. De residentie Pharmaceutical Pollution wordt gesteund door Pollet Water Group, Pharma.be, Inopsys, Vlakwa, VITO, Surplace and Capture-UGhent. In samenwerking met Bozar.

Dit project wordt gefinancierd door S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie, dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het heeft als doel samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om meer creatieve, inclusieve en duurzame technologieën te ontwikkelen.