Gluon Art and research

Haseeb Ahmed

STARTS4Water
S+T+ARTS residentie

Okt 2021 — Juni 2022

Projecten
 

In het kader van het Europese STARTS4Water programma, werd kunstenaar Haseeb Ahmed geselecteerd voor een 6 maand durende residentie genaamd Pharmaceutical Pollution. Deze zeer collaboratieve residentie word georganiseerd door GLUON en LUCA School of Arts in samenwerking met een regionaal netwerk van industriepartners, bedrijven, kenniscentra en onderzoeksinstellingen. Met de ondersteuning van de partners en experts, zal Ahmed zal nieuwe maatregelen verkennen die werken aan een verstandiger gebruik en afvoer van farmaceutische producten, het ontwikkelen van een groenere industrie en betere afvalwaterzuivering.

Haseeb Ahmed is een onderzoekende kunstenaar die oorspronkelijk uit de VS komt en nu in Brussel woont. Hij produceert objecten, site-specifieke installaties, maakt films en schrijft. Ahmed werkt vaak in samenwerking en integreert methodologieën uit de harde wetenschappen in zijn kunstproductie. De laatste 10 jaar heeft Ahmed zijn op onderzoek gebaseerde artistieke praktijk gestructureerd rond de vloeiende dynamica van wind en water. Hij richt zich op wat we kunnen leren over onze veranderende klimaten door de bewegingen van de wind en het water door wat ze dragen, zowel fysiek als in termen van culturele associaties door de geschiedenis heen.


Georganiseerd door GLUON en LUCA School of Arts met de steun van Pollet Water Group, Pharma.be, Inopsys, Vlakwa, VITO, Surplace and Capture-UGhent. Het resultaat van de residentie zal worden getoond in Bozar – Centre for Fine Arts (Brussel) eind 2022.

Dit project wordt gefinancierd door S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie, dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het heeft als doel samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om meer creatieve, inclusieve en duurzame technologieën te ontwikkelen.