Gluon Art and research

Repairing
The Present

Regionale S+T+ARTS Centra
Juni 2021 — December 2022

Projecten
 

Het S+T+ARTS-initiatief van de Europese Commissie benoemt voor de derde keer 12 nieuwe regionale S+T+ARTS centra. Dit keer met als thema Repairing The Present. De centra zijn ontmoetingsplekken en co-creatie hubs voor kunstenaars, wetenschappers en technologen. Zij zoeken nu 21 kunstenaars om er een fellowship te doen, in samenwerking met ondernemers, klimaatexperten en het brede publiek, met de doelstelling om de Europese Green Deal en het nieuwe Bauhaus te helpen realiseren. De resultaten worden onthuld in verschillende Europese tentoonstellingen. Gedurende het hele project, dat tot december 2022 loopt, zijn er ook evenementen gepland rond het thema. In België slaan cleantech hub Snowball, GLUON en Bozar de handen in elkaar om samen als Regional S+T+ARTS Center 2 residenties, een 10 — tal events en 2 tentoonstellingen te organiseren in de regio. Het Regional S+T+ARTS — Centers initiatief beantwoordt de oproep van Europa om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te zijn. Ze pakken lokale vraagstukken in een steeds meer geglobaliseerde context aan en brengen de boodschap van het S+T+ARTS initiatief op lokaal niveau. Dat doen ze door een breed netwerk van experten, met vertegenwoordigers uit het beleid, de overheid, de industrie, ICT, het onderwijs, de academische wereld en de cultuursector te verzamelen en te betrekken in diverse activiteiten zoals rondetafels, hackatons, keynotes en workshops. Zo vormen zij een multiplicator en creëren ze een rimpeleffect door de lokaal ontwikkelde, interdisciplinaire innovaties in te zetten in een bredere pan — Europese en mondiale context. In Belgie is het partnerschap tussen Snowball en GLUON als Regional S+T+ARTS Center dan ook een ideale mix om een sterk, divers Belgisch netwerk samen te brengen. Vanuit de expertise als cleantech hub vertegenwoordigt Snowball de technologische en ondernemerszijde, GLUON versterkt de culturele en artistieke verankering regionaal.

Van 15 oktober tot 21 november 2021 kunnen kunstenaars zich aanmelden voor 21 regionale challenges over de European Green Deal & the New Bauhaus. De geselecteerde kunstenaars krijgen een residentie van 6 maanden en een budget van 40,000 euro om mee te werken in een van de Regional S+T+ARTS Centers. De resultaten van de residenties komen in het najaar van 2022 in een pan — Europese tentoonstelling, waaronder bij ZKM in Karlsruhe en bij MAXXI Museum in Rome. Vanaf nu tot december 2022 zijn er ook verschillende activiteiten in de regio voorzien over the EU Green Deal en The New Bauhaus.


Repairing The Present is mogelijk dankzij een consortium geleid door cleantech hub Snowball (BE) in samenwerking met GLUON, samen met culturele instellingen MAXXI Museum (IT), STATE (DE), Onassis Stegi (EL), In4Art (NL), MEET (IT), CCCB (ES), Ars Electronica (AT) en art & tech hubs Sony CSL Paris (FR), Kersnikova (SI), CYENS (CY) en Art Hub Copenhagen (DK)

Dit project wordt gefinancierd door S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie, dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het heeft als doel samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om meer creatieve, inclusieve en duurzame technologieën te ontwikkelen.