Gluon Art and research

AI and Africa

Manthia Diawara in samenwerking met Tarek Besold en Raoul Frese, 2018 — heden

Projecten
 

In het kader van het Scientist-In-Residence programma nodigde GLUON de onderzoekers Tarek Besold (Chief Behavourial Officer, Alpha Health, Telefonica) en Raoul Frese (Prof. Biofysica, Faculteit Wetenschappen, Natuurkunde en Astronomie, VU Amsterdam) uit voor een residentie in het atelier van de gerenommeerde filmmaker en schrijver Manthia Diawara. Samen onderzoeken ze de impact en het toekomstige gebruik van kunstmatige intelligentie voor het Afrikaanse continent en vice versa.

Yene, vlakbij Dakar (Senegal) is een vissersdorp waar 70% van de bevolking werkt in de visvangst en in visserij-gerelateerde activiteiten. Door klimaatverandering en de opkomst van technologische ontwikkelingen staat de lokale vissersgemeenschap voor heel wat uitdagingen. Er is minder vis in de buurt van de kusten en de vissers moeten verder de oceaan in om grotere vissen te vangen. Daar ontmoeten ze internationale spelers met grotere boten en betere technologieën. Lokale vissers zien zich dan ook genoodzaakt hun technieken te moderniseren. Vertrekkend van de uitdagingen waar de lokale gemeenschap in Yene mee geconfronteerd wordt, vraagt Diawara zich af wat het nut is van AI in Afrika? In Afrika ontstaan vandaag talrijke start-ups in het domein van AI. Zou deze nieuwe wetenschap of de door haar ontwikkelde technologische hulpmiddelen en machines het Afrikaanse continent kunnen helpen om maatschappelijke uitdagingen zoals; alfabetisering en armoede te overwinnen en hen voort te stuwen naar een nieuwe toekomst van applicaties en data? Is dit wat we ‘afrofuturisme’ zouden kunnen noemen? En welke rol kan de Afrikaanse kunst spelen bij het sensibiliseren van lokale gemeenschappen met AI? De eerste ontmoeting tussen Manthia Diawara en de wetenschappers vond plaats in Manthia’s atelier in Yene in november 2018. Tijdens hun verblijf reflecteerde het team over de relatie van de lokale bevolking met technologie en het gebruik van AI, en namen interviews af met lokale marktkramers, vissers en een traditionele genezers. De ontmoeting resulteerde in een mini-documentaire getiteld Behind the Robots Eyes, geregisseerd door Daman Diawara. In december 2019 ging het team voor een tweede keer naar Yene.

Het project wordt in de loop van 2020—21 verder uitgewerkt en zal resulteren in een documentaire geregisseerd door Manthia Diawara over het gebruik van AI in Afrika en de impact van traditionele geloofssystemen op deze technologie.

Co-productie GLUON en Maumaus

Met de steun van Snowball, European Artificial Intelligence Lab-Creative Europe, S+T+ARTS - Horizon 2020, Goethe Institut Dakar
Met bijzondere dank aan Hans Ulrich Obrist