Gluon Art and research

Futurefarmers

Ontdek de winnaars van ons residentieprogramma STARTS In The City

Projecten
 

In het kader van het Europese STARTS in the City programma, werd kunstenaarscollectief Futurefarmers, samen met kunstenaars Honoré D’o, Inge Braeckman en boer Tijs Boelens van deGroentelaar, geselecteerd voor de residentie Where our food comes from. Deze zeer collaboratieve residentie wordt georganiseerd door GLUON en Innoviris met de steun van Kunstencentrum 404, de Nationale Loterij en UGent. In samenwerking met een regionaal netwerk van industriepartners, bedrijven, kenniscentra en onderzoeksinstellingen, zal Futurefarmers onderzoeken hoe we transparantie en samenwerking in het Brusselse voedselsysteem kunnen verbeteren?

Project beschrijving

In the Belly of the City is een drijvend platform op zonne-energie dat op het Brussel-Charleroi kanaal tussen Halle en Brussel vaart. Het is een publieke sculptuur, een proeftuin en een functioneel transportmiddel. In the Belly of the City vervoert biologisch voedsel (geproduceerd door een netwerk van boeren in het Pajottenland) en verwelkomt een constellatie van kunstenaars aan boord. In the Belly of the City is zowel een kunstwerk als een instrument – een call to action om onze voedselsystemen in heroverweging te nemen, voedselproductie te herzien en de banden tussen boeren en consumenten te versterken. In the Belly of the City is letterlijk en figuurlijk een platform om dit gesprek in de publieke sfeer te brengen. Aan boord van In the Belly of the City bevindt zich een transdisciplinaire groep kunstenaars, schrijvers, boeren, beleidsmakers, ontwerpers en cyberfeministen. Als een plek die door de tijd en ruimte beweegt, breidt In the Belly of the City de aanwezigheid van kunst uit naar het publieke domein, waarbij kunst fungeert als een transformerende kracht. De kunstenaars aan boord verkennen overlappende concepten met betrekking tot voedselproductie en -consumptiesystemen en werken samen, waardoor een totale samenwerkingsomgeving ontstaat. Elke kunstenaar voert zijn werk uit en deelt het met het publiek door middel van praktische workshops en openbare evenementen.

Over de kunstenaars

Futurefarmers is een collectief van kunstenaars dat zich richt op het creëren van werk dat relevant is in een bepaalde tijd en plaats. Futurefarmers werd opgericht in 1995 in San Francisco en is een platform voor samenwerking tussen kunstenaars, antropologen, schrijvers, ontwerpers, architecten en boeren. Samen initiëren ze participatieve projecten die ruimte bieden voor ervaringen waarin de gebruikelijke logica van situaties vervaagt, wat leidt tot ontmoetingen die perspectieven verbreden en zekerheden uitdagen. Ze hebben voedselsystemen, openbaar vervoer en agrarische plattelandsnetwerken ontleed om hun inherente logica visueel te maken en te begrijpen. Het werk biedt vaak een speelse toegang en fungeert als instrument waarmee deelnemers dieper in onderzoeksdomeinen kunnen duiken. Dit gaat verder dan louter verbeelden, omdat het deelnemers in staat stelt om actief deel te nemen en veranderingen in hun eigen leefomgeving in gang te zetten. Hun tijdelijke openbare kunstprojecten evolueren vaak tot duurzame, blijvende programma’s die invloed hebben op overheidsbeleid en stadsontwerp.

Gerelateerde links

Deelnemende kunstenaars:
Futurefarmers, Art/Design/Architectural platform, San Francisco/Gent 
Honore D’o, Artist, Gent, BE 
Inge Braeckman, Writer, Poet, Curator, Gent, BE 

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met GoodFood Brussels, Universiteit Gent, Flanders' Food, EIT Food, de Nationale Loterij en VIERNULVIER. Het S+T+ARTS in de stad project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Image (left): The Untold River, Dresden - Germany, Futurefarmers, 2022. Image (right): Futurefarmers 2018. photo by Jo Stab. Oslo, Norway, Flatbread Society, Public Artwork