Gluon Art and research

Roel Heremans

Ontdek de winnaars van de STARTS in the City open call

Projecten
 

In het kader van het Europese STARTS in the City programma, werd kunstenaar Roel Heremans geselecteerd voor de residentie The Value of Care. Deze zeer collaboratieve residentie wordt georganiseerd door GLUON en Innoviris met de steun van imec, VIB, de Nationale Loterij en Jules Bordet Instituut. In samenwerking met een regionaal netwerk van industriepartners, bedrijven, kenniscentra en onderzoeksinstellingen, zal Roel Heremans onderzoeken hoe we ontwikkelingen in de gepersonaliseerde gezondheidszorg kunnen verenigen met de individuele waarden van de patiënt?

Project beschrijving

Roel Heremans stelt de installatie van een audiovisuele sculptuur voor in het Jules Bordet Ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker. Het project is geïnspireerd op de architecturale esthetiek van het ziekenhuis en wil een betekenisvolle toevoeging aan de omgeving creëren. De sculptuur is bedoeld als een meditatieve, kleurrijke, organische vorm die aan het plafond van de inkomhal hangt, in contrast met het lineaire ontwerp van het ziekenhuis. Het centrale idee is om datastromen te integreren in de sculptuur. Het project wil wetenschappelijke studies over kanker te visualiseren en zo de vooruitgang in het kankeronderzoek te benadrukken. Daarbovenop wordt de kwestie van het gebruik van patiëntengegevens voor artistieke doeleinden aangesneden, waarbij de nadruk ligt op ethische overwegingen en het gebruik van publiek beschikbare data.

Over de kunstenaar

Roel Heremans (1990), woont en werkt tussen Stockholm en Brussel, is een transdisciplinaire kunstenaar die de raakvlakken van kunst, ethiek en technologie onderzoekt. Door middel van immersieve installaties en sonore, filosofische werken, nodigt Heremans bezoekers uit om in interactie te gaan met geluid, gecomponeerde introspectie en biodata. In het hart van zijn praktijk ligt een diepe betrokkenheid bij dit onderzoek, waardoor hij een vitale stem is in zijn vakgebied.

Gerelateerde links

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met het Jules Bordet Instituut, VIB, de Nationale Loterij en imec. Het S+T+ARTS in de stad project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Image (left): The Neuroright Arcades, Roel Heremans, 2023. Image (right): Portrait Roel Heremans