Gluon Art and research

David Claerbout

Ontdek de winnaars van ons residentieprogramma STARTS In The City

Projecten
 

In het kader van het Europese STARTS in the City programma, werd kunstenaar David Claerbout geselecteerd voor de residentie Reclaiming our Agency. Deze zeer collaboratieve residentie wordt georganiseerd door GLUON en Innoviris met de steun van Proximus Ada en de Nationale Loterij. In samenwerking met een regionaal netwerk van industriepartners, bedrijven, kenniscentra en onderzoeksinstellingen, zal David Claerbout de wisselwerking tussen online algoritmen, aanbevelingssystemen en ons mentale welzijn onderzoeken.

Project beschrijving

De aanvraag voor de “Reclaiming Our Agency”-oproep, in samenwerking met Proximus ADA, sluit naadloos aan op het voortdurende onderzoek van David naar vertrouwenssystemen. Ongeveer tien jaar geleden begon hij een onderzoek dat resulteerde in het concept “Dark Optics”. Dit conceptuele kader onderzoekt hoe we vertrouwen hebben in beelden en werpt licht op de potentiële crises die kunnen ontstaan wanneer dat vertrouwen wordt geschonden. De afname van ons vertrouwen in fotografische beelden en de gevolgen daarvan voor perceptie, cognitie en de daaruit voortvloeiende politieke, sociale en zelfs mentale uitdagingen, zijn centrale thema’s geworden in zowel zijn gedachtegang als zijn kunstprojecten. Voorbeelden van deze thematische verkenningen zijn te vinden in werken zoals “The Close” en “Aircraft (F.A.L.)”.

Over de kunstenaar

David Claerbout (°1969) is een internationaal geprezen kunstenaar op het gebied van nieuwe mediakunst. Hij maakte zijn eerste video’s in het midden van de jaren 1990 en sinds het begin van de jaren 2000 is zijn artistieke praktijk geëvolueerd naar het maken van synthetische beelden op het kruispunt van fotografie, film en digitale kunst. Claerbout was deel van talrijke internationale solotentoonstellingen, waaronder: Van Abbemuseum, Eindhoven, Nederland (2005); Centre Pompidou, Parijs, Frankrijk (2007); Kunstmuseum, St. Gallen, Zwitserland (2008); De Pont Museum of Contemporary Art, Tilburg, Nederland (2009) en (2016); SFMOMA, San Francisco; WIELS, Brussel, België (2011); Secession, Wenen, Oostenrijk; Tel Aviv Museum, Tel Aviv, Israël; Parasol Unit, Londen (2012); Nederlands Fotomuseum, Rotterdam (2014); Marabouparken Konsthall, Sundbybert, Zweden (2015); KINDL, Berlijn (2016); Städel Museum, Frankfurt (2016); MNAC, Barcelona (2017); Schaulager, Bazel (2017); Kunsthaus Bregenz (2018); Kunst Museum Winterthur (2020); en Galerie Rudolfinum, Praag (2020), Taipei Fine Arts Museum (2023).

Gerelateerde links

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met Proximus Ada en de Nationale Loterij. Het S+T+ARTS in de stad project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Image (left): Aircraft (F.A.L.)2015-2021, single channel video projection, black & white, stereo audio_1, David Claerbout. Image (right): David Claerbout Portrait 2023 © Taipei Fine Arts, Museum