Gluon Art and research

Adrien Lucca

Ontdek de winnaars van ons residentieprogramma STARTS In The City

Projecten
 

In het kader van het Europese STARTS in the City programma, werd kunstenaar Adrien Lucca geselecteerd voor de residentie Going Wild in the City. Deze zeer collaboratieve residentie wordt georganiseerd door GLUON en Innoviris met de steun van de Nationale Loterij. In samenwerking met een regionaal netwerk van industriepartners, bedrijven, kenniscentra en onderzoeksinstellingen, zal Adrien Lucca onderzoeken hoe we kunnen inzetten op bewustwording en waardering voor de verbondenheid en afhankelijkheid van alle levende wezens in de stad.

Project beschrijving

Insecten zien lichtgolven die voor ons onzichtbaar zijn, waardoor ze een kleurrijke en intrigerende wereld zien die aan ons ontsnapt. Aan de andere kant, wij als mensen ervaren kleuren die voor insecten volledig verborgen blijven. Zowel de stedelijke omgeving als de natuurlijke wereld worden gevormd door de visuele interacties tussen verschillende levensvormen en hun omgeving. Terwijl wij als mensen en kunstenaars onze omgeving beïnvloeden met onze keuze van materialen en kleuren, hebben bestuivende insecten gedurende een indrukwekkende 200 miljoen jaar van co-evolutie de pigmenten van bloemen gekozen. Wat wij als “natuurlijke kleuren” beschouwen, blijkt eigenlijk volledig afhankelijk te zijn van onze eigen visuele organen. Vanuit het perspectief van insecten en bloemen kunnen onze kleurwaarnemingen zelfs als “kunstmatig” worden beschouwd. Hoe kunnen we leren om de parallelle werelden om ons heen te zien en waarderen? Is het mogelijk dat we met onze ogen waarnemen wat andere soorten zien? Kunnen we ervoor zorgen dat het gebruik van licht in openbare ruimten niet alleen menselijk leven verwelkomt, maar ook het niet-menselijke leven respecteert en niet verstoort?

Door te spelen met verschillende lichtgolflengtes, kunnen we de kleur van specifieke plantenpigmenten veranderen en verborgen structuren onthullen. Dit opent ons bewustzijn voor het feit dat we omringd zijn door onzichtbare rijken. Terwijl speculaties over parallelle universums doorgaans steunen op concepten uit de kwantumfysica, Einsteins relativiteit of andere wiskundige theorieën om onwaarneembare werelden voor te stellen, omarmt dit project een benadering geworteld in onze eigen wereld via licht en visuele waarneming. Dit initiatief onderzoekt parallelle werelden die hier en nu al bestaan: werelden binnen onze eigen wereld.

Over de kunstenaar

Adrien Lucca, een multidisciplinair kunstenaar die in 1983 in Parijs werd geboren, verkent sinds 2009 de verbanden tussen wetenschap en kunst, met een focus op kleur, licht en perceptie. Zijn studio is gevestigd in Brussel en daagt conventionele relaties tussen de fysieke wereld en onze interpretatie ervan uit. Zijn studiopraktijk richt zich op de autonome creatie en installatie van monumentale openbare kunstwerken, gebaseerd op het gebruik van traditionele en hedendaagse technieken. Zijn studio is gespecialiseerd in pigmentkleur, glas en LED-licht en combineert chemie, fysica en perceptuele studies. Hij gebruikt geavanceerde tools en software om ofwel in-house projecten te produceren of prototypes te ontwikkelen.

Gerelateerde links

Deze residentie wordt georganiseerd door GLUON & Innoviris en in samenwerking met de Nationale Loterij. Het S+T+ARTS in de stad project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder subsidieovereenkomst LC-01984766 in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT.

Image (right): Portrait Adrien Lucca by Leslie Artamonow. Image (left): Méta-peinture n°6, rouge-noir, Adrien Lucca, 2023