Gluon Art and research

European Digital Deal

Residentie programma
2023 — 2025

Projecten
 

Naarmate het digitale domein zich steeds meer verweeft in de structuur van onze samenlevingen, worden we gedwongen na te denken over wat dit betekent voor onze democratieën.

European Digital Deal, co-gefinancierd door Creative Europe, is een driejarig onderzoek naar hoe de versnelde, maar soms ondoordachte invoering van nieuwe technologieën – zoals kunstmatige intelligentie, machine learning, blockchain en algoritmisch verwerken – democratische processen kan veranderen of ondermijnen. Naarmate deze technologieën steeds meer deel uitmaken van de manier waarop we informatie verspreiden en consumeren, of interageren met de overheid, vormen ze ons beeld van de wereld en onze relatie met de overheid. Het ontrafelen van de verstrengeling van technologie met media en overheidsadministratie is een eerste stap om te komen tot een digitale overeenkomst die zich inzet voor democratische principes. Naast het blootleggen van de risico’s van vandaag, stelt het project ook de huidige architectuur van innovatieprocessen ter discussie om een pleidooi te houden voor het overwegen van langetermijnimpact op het milieu en de samenleving bij het ontwerpen van eerlijke, ethische en duurzame technologieën in de toekomst.

Via een veelheid aan programma’s die lopen van januari 2023 tot december 2025, willen we een nieuw soort openbaar forum opzetten waar culturele instellingen, kunstenaars, onderzoekers en opvoeders samenkomen om na te denken over hoe een overeenkomst eruit zou kunnen zien die democratische waarden beschermt in het digitale domein, en welke rol zij daarin kunnen spelen bij het vormgeven ervan.

Residenties

In 2024 zullen de partners van het European Digital Deal consortium 12 residenties organiseren in heel Europa. De onderwerpen van deze residenties zullen verschillende dimensies van de kernthema’s onderzoeken: technologie en media, technologie en overheidsadministratie, en eerlijke, ethische en duurzame technologie.

Een open call voor de residenties zal worden gelanceerd in oktober 2023. De winnaars van de residentieprogramma’s worden aangekondigd in januari 2024.

Meer informatie.

Dit project is medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 101100036. De opvattingen en meningen op deze pagina zijn uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs en cultuur (EACEA). Noch de Europese Unie, noch het Europees uitvoerend agentschap voor onderwijs en cultuur (EACEA) kan daarvoor verantwoordelijk worden gesteld.

The consortium partners zijn Ars Electronica (coordinator), Onassis Stegi, Kersnikova, Laboral Centro de Arte, Pro Progressione, Sineglossa, iMal and Waag Futurelab. Image: Jonas Lund, Significant Other, 2019