Gluon Art and research

Hungry EcoCities

S+T+ARTS residentieprogramma

September 2022 – februari 2026

Projecten
 

Hungry EcoCities zet een high—level samenwerking op tussen kunst, wetenschap en technologie om te onderzoeken hoe digitale technologie de aanzet kan geven tot minder voedselverspilling, meer duurzame voedselketens, een milieuvriendelijke mindset en een meer ethische manier van voedselconsumptie. Hungry EcoCities brengt enkele van de meest gerenommeerde kunststudio’s in de wereld samen met vooraanstaande AI— en landbouwdeskundigen en een netwerk van meer dan 40 Europese landbouwbedrijven om samen meer gezonde, duurzame en betaalbare voedselsystemen te ontwikkelen.

De landbouwsector is al lange tijd een voedingsbodem van praktische oplossingen voor globale uitdagingen. Agricultuur in de EU is het enige grote systeem ter wereld dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 20% heeft verminderd. Maar ook al is de overgang naar duurzame voedselsystemen op veel gebieden begonnen in de EU, toch blijven onze voedselsystemen een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en is er dringend behoefte aan een overgang naar duurzame voedselketens.

Om deze ambitie waar te maken, moeten alle actoren hun steentje bijdragen aan de verduurzaming van voedselketens. Om meer kwaliteitsvolle duurzame innovatie en transformatie te verkrijgen, hebben we een andere aanpak nodig met een meer divers en multidisciplinair perspectief, dat het mogelijk maakt de grenzen tussen wetenschap, technologie, industrie en kunst te doen vervagen en synergieën in de hele waardeketen mogelijk te maken. Hungry EcoCities haalt haar inspiratie uit het boek van Carolyn Steel uit 2008 waarin een kernvraag rond beschaving, sociale, fycologische en duurzaamheidsimpact wordt vooropgesteld: hoe voeden we een stad? Om op deze vraag een antwoord te bieden werken binnen dit project kwekers en landbouwspecialisten samen met kunstenaars, ontwerpers en creatieve denkers om nieuwe ideeën te bedenken voor het voedselsysteem van de toekomst.

Hungry EcoCities zal 20 S+T+ARTS residenties organiseren. Gezien de ambitie van dit project, de nood aan communicatie en samenwerking tussen een diverse groep experten, de uitdagingen die gepaard gaan met het definiëren, opzetten en ontwikkelen van door AI—gestuurde, kunstgedreven oplossingen voor eindgebruikers in de voedselindustie, zal het project 42 maanden duren.

Meer info

Beeld: Capitaspring, Finbarr Fallon 72. Project door CRA-Carlo Ratti Associati in samenwerking met BIG

Het Hungry Ecocities consortium wordt geleid door Brno University of Technology (CZ) en In4Art (NL), in samenwerking met KU Leuven (BE), Carlo Ratti Associati (IT), Studio Other Spaces (GE), Mendel University (CZ), NethWork (NL) and FundingBox (PL).

Het HungryEcoCities project wordt gefinancierd door S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie, dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 onder subsidieovereenkomst LC01641664.