Gluon Art and research

Fountain
of Eternal Youth

Haseeb Ahmed (USA / BE)
2022

Projecten
 

A Fountain of Eternal Youth is een project dat Haseeb Ahmed ontwikkelde in het kader van zijn STARTS4Water residentie, georganiseerd door GLUON in samenwerking met LUCA School of Arts. De kunstpraktijk van Haseeb Ahmed (USA / BE) integreert methodologieën van de harde wetenschappen in zijn zoektocht naar een techno-poëtica.

Het leven zoals wij dat kennen bestaat binnen een relatief dunne laag van de atmosfeer van de aarde. In het afgelopen decennium heeft Haseeb gewerkt rond wind en water om zich te verdiepen in hoe deze fluïde werkelijkheid zich integreert in onze denkwijze, zintuiglijke waarneming en bebouwde omgeving, en hoe de samenleving ecosystemen onherroepelijk verandert. 90% van de farmaceutische vervuiling komt in onze waterwegen via menselijke urine en de urine van dieren die we kweken voor consumptie. De farmaceutica die we gebruiken om onze lichamelijke gezondheid in stand te houden, schaden tegelijkertijd de gezondheid van ons ecosysteem. Dit project helpt ons om deze complexe dualiteit te begrijpen door een brug te slaan tussen de schaal van het lichaam en het uitgestrekte Vlaamse waterwegen netwerk. Waterklokken waren een van de eerste middelen om het verstrijken van de tijd te meten. Ze spelen een belangrijke rol in Haseeb’s weergave van de “Fontein van de Eeuwige Jeugd” (A Fountain of Eternal Youth) om de vitaliteit en het verval van zowel ecologieën als individuen te verbeelden. Het kunstwerk is het resultaat van samenwerking met experten op het gebied van waterbehandeling, ecotoxicologie en farmaceutica. Door zichzelf te positioneren als ‘bricoleur’ hoopt Haseeb het esthetisch potentieel dat in zoveel wetenschappelijk onderzoek besloten ligt bloot te leggen. Waar kennis hyper gespecialiseerd wordt, erodeert het het standpunt van waaruit de hele werkelijkheid, waaraan we allemaal bijdragen, kan worden bekeken. Het resulterende kunstwerk biedt zulke inzichten.

Dit project werd ontwikkeld in het kader van STARTS4Water, een S+T+ARTS residentie georganiseerd door GLUON en LUCA School of Arts in samenwerking met een lokaal ondersteunend netwerk (Inopsys, Pollet Water Group, VITO, VLAKWA, Pharma.be, Surplace, Capture-UGhent). De residentie heeft tot doel de farmaceutische vervuiling te onderzoeken die in onze waterwegen terechtkomt en haar sporen nalaat in onze oceanen, rivieren en meren en al haar levende organismen.

Haseeb Ahmed, A Fountain of the Amazons, 2022. Courtesy of the Artist, GLUON and Harlan Levey Projects

Georganiseerd door GLUON en LUCA School of Arts met de steun van Pollet Water Group, Pharma.be, Inopsys, VLAKWA, VITO, Surplace and Capture-UGent.
Dit project wordt gefinancierd door S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie, dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het heeft als doel samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om meer creatieve, inclusieve en duurzame technologieën te ontwikkelen.