Gluon Art and research

Studio
Above&Below

Repairing The Present
S+T+ARTS Residency

Februari — Augustus 2022

Projecten
 

Kunstenaarsduo Studio Above&Below werd geselecteerd voor een residentie in het kader van STARTS — Repairing The Present, georganiseerd door GLUON, cleantech hub Snowball in Harelbeke, en samen met intercommunale Leiedal. Onder de titel Entangled Landscapes zal Studio Above&Below een XR—beleving ontwikkelen die het landschap van Zuid—West—Vlaanderen verrijkt met een virtuele ruimte gevoed worden door lokale bio—input. Een reeks fysieke installaties zullen lokale grond—, water— en luchtdata verzamelen en vorm geven aan een reeks digitale organismen. Via dit project willen ze de regionale biodiversiteit op een frisse en poëtische manier zichtbaar maken, en terzelfdertijd een kritisch inzicht bieden op de huidige toestand van het landschap.

Studio Above&Below is een in Londen gevestigd collectief, opgericht door Daria Jelonek (DE) en Perry—James Sugden (UK). Hun werk combineert digitale kunst, data en generatieve systemen om nieuwe verbindingen tussen mensen, machines en natuur te maken. Studio Above&Below werkt vaak samen met wetenschappers, technologen en verschillende gemeenschappen om de grenzen van digitale media te verleggen voor een betere toekomst. De afgelopen jaren heeft het duo baanbrekende kunstwerken gecreëerd met behulp van immersieve technologieën zoals Augmented Reality en Mixed Reality, met als doel het onzichtbare zichtbaar te maken en onze natuur een stem te geven.


Een initiatief van Snowball en Gluon, in samenwerking met Leiedal
Afbeelding (rechts) Daria Jelonek & Perry—James Sugden. Afbeelding (links) Mock up voor Entangled Landscapes, 2022. Courtesy van Studio Above & Below.

Repairing the Present is een Europees project ondersteund door de Europese Commissie Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology under grant agreement LC01641664.