Gluon Art and research

Taking Clouds
For Land

Thomas Willemen

Archief
 

Taking Clouds For Land is een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Thomas Willemen, te bezichtigen van vrijdag 1 oktober tot en met zondag 3 oktober te GLUON. Atlantis verbeeldt het verlangen naar een lang verloren betere wereld waarin geschiedenis en fictie elkaar ontmoeten. Een utopische droom wordt weergegeven als een verzonken stad, een romantisch oceaanlandschap. Maar elke utopie slaat uiteindelijk om in een dystopie. Het idee van een perfecte wereld is nooit echt binnen bereik. Taking Clouds For Land verwijst visueel naar de miniatuur aquariumdecoratie die de wereld van gedomesticeerde vissen bepaalt. Het kitscherige landschap van een aquarium vormt een scenografie waarin het leven van een vis wordt uitgespeeld in het kader van menselijke verlangens. Taking Clouds For Land onthult de illusie van een droomwereld van kastelen in het theater van het spel.

Thomas Willemen (°1994) maakt sculpturen en installaties waarin hij zich onderdompelt in de sculpturale kwaliteiten van alledaagse synthetische materialen. Kauwgom, plasticine of PUR-schuim zijn materialen die hij vervolgens in relatie of contrast plaatst met vorm of functie en zo de betekenis van vormen bevraagt. Willemen studeerde af aan het KASK in Gent en woont en werkt momenteel in Antwerpen. Hij nam deel aan residenties in FLACC (Genk) en Snetha (Athene) en toonde werk in Song Eun (Seoul), MuHKA (Antwerpen), Z33 (Hasselt) en Netwerk (Aalst). 

Opening op vrijdag 1 oktober van 18 – 22 pm. Of bezoek de tentoonstelling op zaterdag 2 & zondag 3 oktober van 11 – 19 pm, Slachthuisstraat I Abattoirstraat 4-6, 1000 Brussel


Taking Clouds for Land, 2021 — PUR foam, 3 x 2 x 2,5 m. Foto door Jonathan De Maeyer