Gluon Art and research

Open Call FreeYou Next

Solliciteer vóór 13 september, 23:59 CEST!
13 juli - 13 september

Archief
 

GLUON Education nodigt een kunstenaar uit om deel te nemen aan een residentie als onderdeel van het FreeYou Next project. Dit initiatief, ondersteund door de Europese Commissie, heeft als doel het bevorderen van mediageletterdheid met een focus op fact-checking, nieuwsdistributie en AI’s impact op mediaconsumptie.

Als kunstenaar ga je samen met GLUON en met behulp van digitale tools en media, zoals generatieve AI-programma’s, beeld- en videomanipulatiesystemen of audiovisuele materialen, de uitdaging “The Fake City” aan. Deze uitdaging draait om het vergroten van het bewustzijn over de prevalentie en impact van beeldmanipulatie, deepfakes en visuele desinformatie en de kracht van artistieke interventies bij het aanmoedigen van kritische visuele geletterdheid.

In deze context zal de kunstenaar deelnemen aan het GLUON FakeCityLab. Samen met jongeren en ICT-experts zal de kunstenaar prototypes maken over mediawijsheid, die de vorm kunnen aannemen van AR/VR-toepassingen en/of fysieke projecten met arduino’s en andere datavisualisatietools. Deze prototypes worden aan het einde van de week tentoongesteld tijdens een kleine tentoonstelling in MuntPunt (niet bevestigd).

Praktisch gezien is de rol van de kunstenaar om jongeren te inspireren en inzicht te geven in datageletterdheid. Hij/zij zal GLUON begeleiden tijdens de hele SPRINT-week (12-16 februari 2024) en de jongeren helpen met de realisatie en het ontwerp van hun eigen individuele projecten. Van hem/haar wordt verwacht dat hij/zij een aantal inspirerende werken laat zien en helpt met brainstormen en kritisch denken om ervoor te zorgen dat de jongeren aan het einde van de week doordachte projecten hebben gemaakt.


Vind alle informatie over de open call hier terug.

De consortiumpartners zijn MEET | Digital Culture Center (IT), GLUON (BE), FZC INOVA+ (PT), Fundación Zaragoza Ciudad del Conocimiento (ES), Dataninja (IT).