Gluon Art and research

Open Monumentendag

Ontdek Entagled Landscape

Archief
 

Op 11 september, ter gelegenheid van Open Monumentendag, brengen we Entangled Landscape het nieuwste werk van Studio Above&Below tot leven op de site van het Oud Zwembad van Spiere-Helkijn. Tijdens individuele try-out sessies ontdek je de digitale installatie en ga je in persoonlijk gesprek met de kunstenaars over hun project en werk.

De afgelopen jaren heeft het duo baanbrekende kunstwerken gecreëerd door gebruik te maken van augmented reality (AR) en mixed reality (MR) met live data-input om het onzichtbare zichtbaar te maken en onze omgeving een stem te geven om zich uit te drukken. In dit project onderzoeken de kunstenaars het toenemend verlies van ons natuurlijk bodemkapitaal. Deze uitdaging inspireerde de kunstenaars voor de ontwikkeling van een AR ervaring die de huidige bodemkwaliteit en de complexe interacties onder de grond verbeelden. Via dit werk willen de kunstenaars een beter inzicht bieden in het onzichtbare leven onder de grond en de aandacht vestigen op de nood aan een meer duurzame omgang met onze bodem als reservoirs voor biodiversiteit. 

Naast de try-out sessies organiseren we op 11 september op de site van Het Bassin ook een gratis PlugNPlay Your Virtual World workshop voor 14 tot 18 jarigen. Tijdens de workshop introduceren we je tot de creatieve mogelijkheden van ‘Augmented Reality’. Augmented reality, afgekort “AR” is een technologie die digitale beelden over de omgeving kan plaatsen. Geïnspireerd op de AR performance van Studio Above&Below, nodigen we je uit om tijdens een 1 uur lange workshop je eigen AR-project te realiseren op de site van Het Bassin. 

Dit project is uitgevoerd in opdracht van GLUON en Snowball en in samenwerking met Leiedal, in het het kader van S+T+ARTS Repairing The Present, een Europees project ondersteund door de Europese Commissie Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology under grant agreement LC01641664.

Concept & Design: Studio Above&Below
Production: Studio Above&Below
Creative Coding support (Computational Shading): Adam Samson
Creative Coding support (ML Agent): Three Ten
Sound Design: Einar Fehrholz
Research Partners: Nikolaas Boucquey (Howest), Joke Calcoen (Vives), Bart Muys (KULeuven)
Joske Ruytinckx (VUB), Erik Verbrugge (UAntwerpen), Eddy Loosveldt (Natuurpunt), Bart Vercoutere (Ventures4Growth)