Gluon Art and research

Entangled Landscape

Studio Above&Below

2022 — in progress

Projecten
 

Studio Above&Below is een in Londen gevestigde studio, opgericht door het kunstenaarsduo Daria Jelonek en Perry-James Sugden. Hun werk combineert digitale media en data om onzichtbare verbanden tussen de mens, machine en onze omgeving zichtbaar te maken. In hun praktijk combineren ze wetenschappelijk onderzoek en generatieve AI systemen, waarna ze via AR en XR innovatieve kunstwerken en datasculpturen creëren die de grenzen van digitale media verleggen en ons bewustzijn voor onze natuurlijke omgeving vergroten.

Entangled Landscape is een meditatieve mixed reality ervaring die het onzichtbare leven in onze bodem verbeeldt in de vorm van een digitale (data)sculptuur. Het kunstwerk richt zich op het zichtbaar en het bewust maken van de bodem als een uiterst belangrijke niet-hernieuwbare hulpbron die van vitaal belang is voor de menselijke en economische gezondheid, alsook in de strijd tegen globale klimaatverandering. Hun onderzoek materialiseert zich in een immersieve audiovisuele installatie die het publiek laat kennismaken met twee neurale netwerken die getraind zijn op mutualistische interacties, geïnspireerd op mycorrhizae en gevoed door real-time omgevingsdata (water- en luchtkwaliteit, temperatuur, vochtigheidsgraad, …) uit de regio Zuid-West Vlaanderen, die hun samenwerking mogelijk maken of uitschakelen. Het project is het resultaat van een samenwerking op het kruispunt van kunst en wetenschap. Een samenwerking met bodemwetenschappers, stadsplanners, biodiversiteits experten, data-analisten en game ontwikkelaars, waarbij thema’s als bodemafdekking, bodembiodiversiteit, bodembeheer, mutualistisch gedrag tussen schimmels en wortels, en computationele simulatiesystemen werden onderzocht.

Entangled Landscape werd gerealiseerd in het kader van Repairing The Present, een S+T+ARTS residentie georganiseerd door GLUON in samenwerking met cleantech hub Snowball en de intergemeentelijke organisatie Leiedal. De residentie had tot doel te onderzoeken hoe we de bebouwde ruimte met behulp van digitale technologieën nieuw leven kunnen inblazen om nieuwe duurzame en inclusieve economische, sociale en culturele activiteiten in de regio Zuid-West Vlaanderen mogelijk te maken.

Dit project is uitgevoerd in opdracht van GLUON en Snowball en in samenwerking met Leiedal, in het het kader van Repairing The Present, een Europees project ondersteund door de Europese Commissie Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology under grant agreement LC01641664.

Concept & Design: Studio Above&Below
Production: Studio Above&Below
Creative Coding support (Computational Shading): Adam Samson
Creative Coding support (ML Agent): Three Ten
Sound Design: Einar Fehrholz
Research Partners: Nikolaas Boucquey (Howest), Joke Calcoen (Vives), Bart Muys (KULeuven)
Joske Ruytinckx (VUB), Erik Verbrugge (UAntwerpen), Eddy Loosveldt (Natuurpunt), Bart Vercoutere (Ventures4Growth)