Gluon Art and research

Siobhān
McDonald

Maak kennis met de kunstenaar van ons Studiotopia residentieprogramma

Projecten
 

Gedurende bijna twee jaar zal de kunstenares Siobhān McDonald samen met GLUON deelnemen aan het Europese programma Studiotopia. Een unieke gelegenheid om een langdurig ArtScience onderzoek uit te voeren en hun resultaten te presenteren in tentoonstellingen, pop-up labs, lezingen en workshops in de verschillende partnerinstellingen.

HAAR STATEMENT OVER DE UN SDGs

“Tijdens mijn recente expedities naar IJsland en de poolcirkel heb ik de catastrofale gevolgen van klimaatopwarming op de gletsjers waargenomen. Dit bezoek riep vragen op over de plaats van de mens in de natuur en over de rol van kunst in een tijd van geologische crisis. In mijn praktijk gebruik ik het concept van het ‘Antropoceen’ als startpunt om de relaties tussen mens en milieu te bevragen. In de bodem van smeltende gletsjers komen verborgen elementen zoals; pleistocene fossielen, massale koolstof- en methaanuitstoot, kwik en oude ziektes opnieuw vrij. Ik tracht om het verband tussen de zon en het antropoceen te onderzoeken. Ik ben ook bezig met een aanvullend onderzoeksproject, waar ik de relatie tussen de zon en klimaatverandering onderzoek. Via state-of-the-art technologie en toegang tot een zeldzaam archief schilderijen van historische meesters, waaronder Turner en Munch, probeer ik inzicht te krijgen in de impact van klimaatopwarming op diverse locaties op aarde vandaag. Ik zal deze studie gebruiken om een nieuwe reeks kunstwerken te ontwikkelen die tonen hoe het lichtspectrum is veranderd sinds de jaren 1500 tot heden. In het kader van de ‘UN decade of Ocean Science For Sustainability’ ben ik in dialoog met enkele wetenschappers die de impact van oceaanverzuring bestuderen. Gezien de toenemende waterschaarste wereldwijd, wil ik graag onderzoeken of recente wetenschappelijke doorbraken ons kunnen helpen om waterbronnen te verwerven en te behouden. Zouden we de natuurlijke processen zoals zonne-energie kunnen omzetten om ijs en water te creëren? Is het mogelijk om water te ontginnen uit regen en mist? “

OVER SHIOBHAN MCDONALD

Siobhān McDonald was artist-in-residence aan de School of Natural Sciences, Trinity College in Dublin (2017-2019) en werkte reeds samen met toonaangevende onderzoeksfaciliteiten zoals; het Europees Ruimteagentschap (ESA); het Joint Research Centre van de Europese Commissie en de Europese Onderzoeksraad om de ecologie te onderzoeken in het kader van de huidige milieuproblematiek. In deze onderzoekslaboratoria streeft zij kennis na om vragen te stellen over de structuur en de geschiedenis van de aarde. Haar praktijk beroept zich op noties van wat de wetenschap nog niet kent, het verkennen van het Antropoceen en de gevolgen van onze omgang met de natuur. Ze is geïnteresseerd in de veranderlijke aard van landmassa’s, historische gebeurtenissen en hun samenhang met de tijd. In haar atelier werkt ze met een diverse werkgroep, waaronder historici en wetenschappers. Haar werk manifesteert zich in vele vormen, waaronder schilderkunst, tekenkunst, film en geluid.

In opdracht van GLUON in het kader van Studiotopia


Met de steun van Creative Europe, Dublin Institute for Advanced Studies (DIAS)