Gluon Art and research

The Falling City

Noemi Iglesias
2024 — 2025

Projecten
 

Dit project werd geïnitieerd door Gluon en de mediakunstenares Noemi Iglesias, samen met de Liga voor Mensenrechten, Kenniscentrum Data en Maatschappij (KDM) en het bedrijf Radix. Het project bevraagt de wenselijkheid en de waarde van bewakingssystemen in stad Brussel.

Projectbeschrijving

Noemi zal in het kader van deze residentie een artistiek A.I.-bewakingssysteem realiseren dat net het tegenovergestelde doet van waar deze systemen voor gemaakt zijn; namelijk het detecteren van affectieve relaties tussen mensen in de straten van Brussel. Het systeem analyseert mensen die samen lopen, kussen, knuffelen of elkaars hand vasthouden. De data die dit systeem oplevert, genereert een emotionele map van Brussel die de meest liefdevolle straten en plekken detecteert. Samen met de onderzoekers van het bedrijf Radix ontwikkelen we een A.I. tool die gedragspatronen registreert waarvan sociaal wordt aangenomen dat ze affectief zijn. Met het Kenniscentrum Data en Maatschappij en Liga voor Mensenrechten ontwikkelen we vervolgens een participatief traject. We plaatsen de artistieke installatie in de straten van Brussel en gaat met passanten in discussie over de werking van dergelijke A.I.systemen. Deze performances lokken kritische discussies uit, maar leiden tegelijk tot een emotionele captatie van de straat. De resultaten van het project ; een mobiele installatie en een emotionele map van Brussel (getoond via applicatie of op scherm), worden gepresenteerd en bediscuteerd in een reeks van tentoonstellingen, symposia en workshops.

Over de kunstenaar

Noemi Iglesias (1987) is een Spaanse kunstenaar die werkt met sculpturale media en langdurige performatieve formats. Ze is een duidelijk voorbeeld van hedendaags nomadisme: sinds 2009 woonde en werkte de kunstenaar in Griekenland, Engeland, Finland, Italië, Hongarije, China en Korea. In 2019 voltooide ze haar Master Degree aan de Tainan National University of the Arts, waar ze de afgelopen 3 jaar onderzoek deed naar hedendaagse keramische praktijken dankzij een Taiwan ROC Scholarship.

Gerelateerde links

Artikel in BRUZZ: ‘Met een camera meten hoeveel mensen knuffelen’

Beeld (links) Noemi Iglesias (rechts) The Falling City, Noemi Iglesias, 2024

Een initiatief van Gluon, in samenwerking met Radix, Kenniscentrum voor Data en Maatschappij (VUB) en de Liga voor Mensenrechten. Dit project maakt deel uit van The European Digital Deal en is medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101100036. Met de steun van Innovatieve Partnerprojecten van de Vlaamse Gemeenschap.