Gluon Art and research

Envisioning the future of food

Ontdek de winnaars van de 1e MUSAE open call

Projecten
 

We zijn verheugd de kunstenaars aan te kondigen die zijn geselecteerd voor ons residentieprogramma als reactie op de eerste open call van MUSAE. MUSAE heeft als doel bedrijven nieuwe vormen van interdisciplinaire samenwerking te bieden, gericht op het verkennen van toekomstige toepassingsscenario’s voor technologieën op het gebied van voeding.

Gedurende de komende 7 maanden zullen deze kunstenaars nauw samenwerken met GLUON om toekomstscenario’s te bedenken voor technologische toepassingen, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie, draagbare technologie en robotica, met een speciale focus op de wisselwerking tussen voeding en gezondheid.

Dit is waar ze aan werken:

Reimagining Food with AIChloé Rutzerveld

Het project ‘Reimagining Food with AI: Pioneering Sustainable Culinary Experiences ‘ beoogt de potentie te verkennen van nieuwe voedselingrediënten geproduceerd door biotechnologie, zoals cellulaire landbouw en precisiefermentatie, met behulp van AI-tools. Deze ingrediënten omvatten macro-nutriënten (proteïnen, lipiden, koolhydraten), micro-nutriënten (vitamines) en voedingsvezels geproduceerd door cellen of micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gist of microalgen. Momenteel ligt de focus van het onderzoek voornamelijk op de ontwikkeling van deze biotechnologische processen en het testen van basis-ingrediënten, aangezien regelgeving, consumentengewoonten en risico’s de onmiddellijke implementatie van volledig nieuwe voedingsproducten beperken.

Becoming with the M/Other — Lisa Mandemaker

Effectieve voedingsstrategieën tijdens de zwangerschap vereisen een paradigma-verandering naar holistische benaderingen die de onderlinge verbondenheid en kwetsbaarheid van het zwangere lichaam erkennen. Het concept van het holobiont benadrukt de symbiotische eenheid gevormd door de moeder en de baby, waarbij de co-metabolische aard van de zwangerschap wordt belicht. Door rekening te houden met de unieke behoeften van de moeder en de symbiotische partners, kunnen voedingsstrategieën de gezondheid en het welzijn van beide bevorderen, met langetermijnvoordelen voor ziektepreventie en een gezondere samenleving. Speculatief ontwerp biedt mogelijkheden om voeding tijdens de zwangerschap en de rol van het microbioom in de gezondheid van moeder en kind te verkennen. Het integreren van draagbare technologie en AI kan een holistisch begrip van de zwangerschap vergemakkelijken en samenwerkingsrelaties binnen de samenstelling mogelijk maken, waarbij de dynamiek van voeding opnieuw wordt gedefinieerd en transformatieve processen worden vormgegeven. Deze benadering bevordert coöperatieve co-existentie, interactie en groei binnen de holobiont-gemeenschap.

Food Beyond Food — Eleonora Ortolani

Food Beyond Food is een vernieuwend project dat zich verdiept in het rijk van onconventionele voedselbronnen, met als doel, met behulp van micro-organismen en technologie, onverteerbaar materiaalafval om te zetten in voedzame en duurzame opties voor menselijke consumptie. Door vooropgezette ideeën over ‘natuurlijk’ en ‘synthetisch’ uit te dagen, beoogt dit project individuen vertrouwd te maken met het onbenutte potentieel dat verborgen ligt in onze omgeving, waarbij de ethiek en implicaties van het introduceren van innovatie in ons voedselsysteem worden onderzocht, met de nadruk op interactie en acceptatie. Door de gebieden van biologie, technologie en kooktechnieken te integreren, beoogt mijn project niet alleen alternatieve voedselbronnen te bieden, maar benadrukt het ook het belang van educatie, betrokkenheid en gemeenschapsdeelname. Door onze relatie met wat we beschouwen als onverteerbaar te hervormen, kunnen we de weg effenen voor een toekomst waarin duurzame en voedzame opties overvloedig zijn, bijdragend aan een veerkrachtigere en harmonieuzere wereld.

Gerelateerde links

Beeld (links) Nonhuman Nonesense (rechts) Baum & Leahy