Gluon Art and research

S+T+ARTS
4AFRICA

Mei 2023 – Oktober 2024
Open call wordt binnenkort gelanceerd

Projecten
 

Met S+T+ARTS4AFRICA zullen Europese structuren die ervaring hebben met S+T+ARTS-benaderingen samenwerken met pioniers in Sub-Sahara Afrika, evenals bestaande Digital Innovation Hubs (DIH). Samen zullen ze streven naar innovatie op regionaal niveau door de betrokkenheid van lokale en internationale kunstenaars bij regionale belanghebbenden (industrie, regionale overheden, MKB, NGO’s, startups, kunstinstituten, enz.) te vergemakkelijken en de concrete resultaten van deze samenwerkingen te bevorderen, met als doel drie overkoepelende doelstellingen te bereiken. Deze doelstellingen zijn: 1) de overgang naar een concurrerendere Afrikaanse economie versnellen door de ontwikkeling en acceptatie van nieuwe technologieën te stimuleren die regionale uitdagingen aanpakken; 2) het benadrukken van de rijke en complexe relaties tussen technologie, kunst en cultuur in de regio, met behulp van de S+T+ARTS Prize Africa award; en 3) het veranderen van de regionale perceptie van het potentieel van innovatie en toepassing van baanbrekende technologieën op lokale en inheemse kwesties.

Residenties

S+T+ARTS4AFRICA zal deze aanpak implementeren en de bovengenoemde doelstellingen aanpakken door 8 artistieke residenties te financieren in Afrikaanse tech-instellingen en andere relevante lokale belanghebbenden, in de 5 beoogde landen (Nigeria, Senegal, DR Congo, Tanzania, Ghana) en in lijn met het STARTS-residentieprogramma.

De open call wordt binnenkort gelanceerd, blijf op de hoogte!

STARTS4AFRICA wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het STARTS - Science, Technology and Arts initiatief van DG CNECT (GA nr. LC-01960720). Opvattingen en meningen zijn uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of DG CNECT. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Beeld (links): Breston Kenya / Pexels

Consortium partners: INOVA+ (Portugal) (Coordinator), Ars Electronica (Austria), GLUON (Belgium), PiNA (Slovenia).
Associated Partners: Emerging Communities Africa (Nigeria), Buni Hub (Tanzania), hapaFoundation (Ghana), Picha asbl (DR Congo), Goethe Institut (Germany/Nigeria)