Gluon Art and research

Better Factory
KTEs round 2

Ontdek de kunstenaars die deelnemen aan ronde 2

Nick Ervinck, David Rickard, Kristina Puleijkova en Javier Masa

Projecten
 

Better Factory is een project gefinancierd door de Europese Commissie dat productie-MKB’s ondersteunt om samen te werken met kunstenaars en technologieproviders om nieuwe en gepersonaliseerde producten te ontwikkelen. De kunstenaars in elk team spelen een cruciale rol – dit is waar de kunstenaars die worden begeleid door Gluon aan werken!

3DARTDESIGN — Nick Ervinck

Het 3DARTDESIGN-project verkent mogelijkheden voor overmatig gebruik van titanium via een door Lasram Engineering ontwikkelde robotstation. Het project heeft tot doel nieuwe toepassingen voor het materiaal te vinden, terwijl het de uitdaging van recycling aanpakt. PREMET, een Hongaarse fabrikant, gebruikt en recyclet medische kwaliteit titanium poeder totdat het overmatig wordt. Het project richt zich op wat te doen met dit materiaal en omvat Lasram Engineering en kunstenaar Studio Nick Ervinck.

SMARTENVELOPE — David Rickard

Het SMARTENVELOPE-project van kunstenaar David Rickard heeft tot doel een slimmere beveiligingsenvelop te creëren. Het richt zich op drie aspecten van slimheid: digitale connectiviteit, duurzaamheid en levensduur van de envelop. Het project omvat Plast-Farb, een Poolse fabrikant van beveiligingsenveloppen, en technologieprovider AND-TECH. Plast-Farb staat voor uitdagingen als gevolg van de privatisering van de markt voor postdiensten en de verschuiving van brieven naar pakketten. Het project onderzoekt de aard en het doel van enveloppen en experimenteert met manieren om hun slimheid te verbeteren door samenwerking met AND-TECH.

SMARTVIEW — Kristina Puleijkova

Het SMARTVIEW-project van kunstenaar Kristina Pulejkova heeft tot doel een op de natuur geïnspireerde interface te ontwikkelen voor samenwerking tussen fabrieken. Het project beschouwt de fabriek als een ecosysteem en onderzoekt de complexe interacties en relaties tussen mensen en machines. Met behulp van immersieve technologieën en data-analyse van Octavic zal Pulejkova verhalen creëren rond mens-natuurverhoudingen binnen de fabriek. Het project vindt plaats bij Famolde, een technologisch geavanceerde malproducent in Portugal, waar uitdagingen bestaan op het gebied van werknemersbetrokkenheid en samenwerking tussen disciplines. Het project zoekt innovatieve benaderingen om silo’s te doorbreken en de betrokkenheid van werknemers te verbeteren via het Better Factory-project.

REFINE — NMASA Design (Javier Masa)

Het REFINE-project van NMASA Design (Javier Masa) richt zich op het terughalen van het ontwerp, de productie en innovatie van duikvinnen naar SEACSUB, een Italiaanse fabrikant. SEACSUB produceert diverse waterapparatuur, waaronder vinnen, waarvan sommige momenteel in het buitenland worden geproduceerd. Het project heeft tot doel technologie van Canonical Robots en artistieke experimenten te gebruiken om de vinnen opnieuw te bekijken en terug te halen, met als doel transportemissies, logistieke problemen, afval te verminderen en de innovatiecapaciteit te vergroten. Het project verlegt de grenzen van de productie van duikvinnen door nieuwe materialen en ontwerpen toe te passen om afval, energie- en watergebruik te minimaliseren. De introductie van een samenwerkende robot in de fabriek zal de productie van door kunstenaars ontwikkelde experimenten mogelijk maken.

Beeld van Nick Ervink 3DARTDESIGN, 2023

Dit project is gefinancierd door de Europese Commissie onder de H2020-DT-ICT-03-2020 call onder Grant Agreement nummer 951813. Gesteund door het Europese S+T+ARTS programma

Het Better Factory project wordt gecoördineerd door VTT (Finland) en omvat 28 partners uit 18 Europese landen die het ecosysteem van de kunsten vertegenwoordigen (INOVA, GLUON en WAAG); aanbieders van technologie (Fraunhofer IPA, AIMEN, Scuola Universitaria Professionale della Svizzera Italiana, Slovakia National Centre of Robotic, INESCTEC, Technologiko Panepistimio Kyprou); Industriële clusters (Transsylvania Furniture Cluster, Slovenian Tool and Die Development Centre, Latvian Federation of Food Companies / Food Products Quality Cluster, CLUTEX - Klastr Technicke Textilie, Bydgoszcz Industrial Cluster, Kamer van Koophandel en Industrie van Pécs-Baranya, ICT Cluster en Universiteit van Oulu); Technologieleveranciers (INFOTECH, Top Data Science, Holonix, GESTALT Robotics en European Dynamics); Kunstleverancier (In4Art); Zakelijke ontwikkelaars (FundingBox, Hermia Yrityskehitys Oy); Juridisch kader (time. lex); en Communicatie en verspreiding (Mobile World Capital Barcelona).