Gluon Art and research

Checkin’ Each Other Out

Jerry Galle
Residentie met Flanders Make

2023 — 2024

Projecten
 

Kunstenaar Jerry Galle (BE) werd geselecteerd voor een residentie in samenwerking met Flanders Make, georganiseerd door GLUON.

Project beschrijving

Via het project Checkin’ Each Other Out wil Jerry Galle robots met een veelvoud aan persoonlijkheden uitrusten, voor een meer organische mens-robot interactie. Deze verscheidenheid komt wellicht meer overeen met hoe mensen zichzelf ervaren, nl. als een veelvoud van persoonlijkheden die afhankelijk van bepaalde situaties de bovenhand krijgen. De kunstenaar wil hiervoor gebruik maken van state-of-the art expertise op het gebied van de collaboratieve robotica. Hiervoor zal Galle samenwerken met Flanders Make. Dit agentschap werd door Vlaamse Overheid opgericht om de Vlaamse maakindustrie te begeleiden in de integratie van digitale technieken, bekend als ‘industrie 4.0’. Met vestigingen in Leuven en Kortrijk biedt Flanders Make hard- en software-infrastructuur, alsook wetenschappelijke expertise op het domein van collaboratieve robotica.

In het voorjaar van 2024 zullen we de resultaten van Galle’s residentie bij GLUON presenteren. Het werk van Galle geeft de aanleiding tot een aantal vragen over onze evoluerende omgang met robotica en kunstmatige intelligentie, zoals: Wat is het belang van belichaming in menselijke cognitie? Kunnen we intelligentie echt scheiden van het lichaam? Hoe kunnen we niet-menselijke intelligentie integreren in het ontwerp van en de interactie met technologieën? En wat betekent het nu eigenlijk om met robots samen te werken?

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling organiseren we een avond met diverse sprekers op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Het doel van dit evenement is om een beter inzicht te geven in de complexiteit van de interactie tussen mens en robot en een brug te slaan tussen kunst, filosofie en technologie. Dus, blijf op de hoogte!

Over de kunstenaar

Jerry Galle onderzoekt het gebruik van beeld en taal gecreëerd door algoritmes. Hoe de wereld omgaat met het profileren, vervalsen en kwantificeren van beelden en teksten die door zowel robots als mensen werden gemaakt, heeft een dramatische impact op onze perceptie van kunst, humor, absurditeit, politiek, economie en zelfs taal. Zijn praktijk reflecteert kritisch op hoe we hier mee omgaan, in de vorm van websites, tekeningen, electronica en gemanipuleerde teksten.

Afbeeldingen: AI messages, Jerry Galle (2023). Courtesy van de kunstenaar.

Een initiatief van Gluon, in samenwerking met Flanders Make. Met de steun van Innovatieve Partnerprojecten van de Vlaamse Gemeenschap.