Gluon Art and research

Suskewiet Visions

Filip Van Dingenen en David Shongo

2022

Projecten
 

Suskewiet Visions (2022) is een project geïnspireerd op de folkloristische traditie Suskewiet, een dierensport die in de regio Zuidwest-Vlaanderen wordt beoefend en waarbij mannelijke vinken strijden om het hoogste aantal vogelroepen. Het project observeert de seriële, wiskundige markeringen op de zwarte houten stokken die traditioneel worden gebruikt om het aantal vogelroepen te tellen, en herdefinieert ze als een tijdelijke, efemere partituur die langs de Leie wordt geproduceerd als inspiratie voor een algoritmische geluidscompositie. Het project onderzoekt hoe de protocollen van een spel tussen een mens en een gekooide vogel het uitgangspunt kunnen zijn voor de ontwikkeling van een universele tool om anders te leren luisteren naar onze omgeving, waarbij de folklore wordt gehercontextualiseerd en het potentieel om onze dominante relatie tot het niet-menselijke te herstellen wordt blootgelegd.

David Shongo, opgeleid als computerwetenschapper, is een pianist-songwriter, beeldend kunstenaar en geluidskunstenaar uit Lubumbashi, Democratische Republiek Congo. Door middel van muzikale performances en audiovisuele installaties gebruikt David Shongo archieven, geluiden en beelden uit zijn omgeving om interactieve geluids- en visuele architecturen te creëren. Zijn muzikale taal is gebaseerd op de etnomusicologie van Congo met een jazz en experimentele aanpak. Filip Van Dingenen is multidisciplinair kunstenaar en medeoprichter van de École Mondiale in Brussel. Hij was onderzoeker aan LUCA School of Arts in Gent/ Brussel en geaffilieerd onderzoeker aan het Laboratory of Education and Society van de KU Leuven, alsook onderzoeker aan de Jan Van Eyck Academie (2013), en associate artist in residence met Mark Dion aan ACA (2008). Hij is auteur van verschillende kunstenaarsboeken en heeft zijn werk en performances internationaal gepresenteerd.

“Suskewiet Visions” werd ontwikkeld in het kader van een S+T+ARTS residentie georganiseerd door Cleantech Hub Snowball en GLUON in samenwerking met de intercommunale Leiedal. De residentie had tot doel te onderzoeken hoe digitale technologieën burgers, beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers kunnen ondersteunen in hun ambitie om meer evenwichtige relaties tussen natuur en mens te creëren in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Shongo & Van Dingenen ontwikkelden tijdens de residentie drie kunstwerken (geluidsinstallatie; video-installatie; tekeningen). Alle drie werden ze getoond in de tentoonstelling :REWILD in MAXXI, Rome.

Concept and Design: Filip Van Dingenen & David Shongo. Production: Filip Van Dingenen & David Shongo. Sound Design: David Shongo. Research Partners: Nikolaas Boucquey (Howest), Edith Van Dyck (IPEM, Ghent University), Alexander Deweppe (Howest), Benjamin Gorissen (KU Leuven), Jan Baert (Terresterial Ecology Unit, Ghent University), Bart Vercoutere (KU Leuven)

Repairing the Present is een Europees project dat gefinancierd wordt door het Directoraat—Generaal voor Communicatienetwerken, Content en Technologie van de Europese Commissie onder subsidieovereenkomst LC01641664.