Wat eten we in 2050? Hoe bereiden we ons voedsel en vanwaar komen de ingrediënten? Door vooruit te durven kijken en ons alternatieve voedseltoekomsten voor te stellen, kunnen we een nieuw perspectief krijgen op wat we eten, waarom we het eten en wat we in de toekomst wel of niet kunnen eten. GLUON nodigt je op donderdag 4 november uit om samen na te denken en te proeven van een alternatieve voedseltoekomst! We organiseren verschillende lezingen, workshops, performances en food tastings door kunstenaars.
Chloé Rutzerveld (NL) is een food designer en futurologe, verbonden met het Nederlandse netwerk Next Nature. Zij speculeren over de relatie van voedsel met technologie en biologie. Tijdens een lezing Future Food Design neemt Rutzerveld je mee in haar wereld van toekomst voedsel. Hoe ver ben jij bereid te gaan om vlees te blijven eten? Wat is de échte kern van voedselverspilling? Wat als we overstappen op een volledig functioneel eetsysteem? Op speelse manier legt ze ingewikkelde technologieën uit aan een breed publiek en maakt ze voedselvraagstukken bespreekbaar.
Sien Vanmaele (BE) is een theatermaker, schrijver en actrice. Sinds enkele jaren doet ze onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering. Tijdens de zintuigelijke lezing over Zero Waste laat Sien je kijken, luisteren, proeven, ruiken en voelen hoe de wereld van morgen er uit kan gaan zien.
Last but not least brengen kunstenaars Filip Van Dingenen (BE) en Hélène Meyer (BE) een Ceremonial Seaweed degustation. Sinds enkele jaren werken Filip en Hélène aan een gemeenschappelijk project Algae Diplomacy. Centraal staat voedsel als een vorm van culturele diplomatie, een katalysator om het gesprek te openen over de kloof tussen natuur en cultuur.
Voor jongeren organiseren we PlugNPlay coding workshops. Zij gaan aan de slag met de PlugNPlay toolbox waarmee ze hun eigen prototype programmeren met blokkentaal.