Gluon Art and research

Plastique Fantastique

POLYMETER - Installatie in openlucht

Van 20 tot 22 Juni te Kruibeke
STROOM - Festival in de Scheldevallei

Expo
 

Van 20 tot 22 juni presenteert het internationale kunstenaarscollectief Plastique Fantastique een artistieke installatie in openlucht als onderdeel van STROOM – Festival in de Scheldevallei. Het werk werd gerealiseerd via het STARTS4Water residentieprogramma van Gluon ism VITO.

PROGRAMMA


De installatie is doorlopend te bezoeken van 20 tot 22 juni. Op zaterdag 21 juni activeren we de installatie met een programma van lezingen, begeleide wandelingen en performances. Tegen de sfeervolle achtergrond van de Kruibekepolder biedt dit programma een dieper inzicht in de ideeën en processen achter het werk. Samen duiken we in de materiële en ecologische verstrengelingen die onze hedendaagse wereld vormgeven en wat het betekent om te luisteren naar landschappen die zowel door schade als herstel worden gekenmerkt.

15:00 Welkom
Introductie door Sophie Detremmerie (directeur STROOM) & Christophe De Jaeger (directeur Gluon)

15:15 Panelgesprek
De Kruibekepolder, een hersteld overstromingsgebied langs de Schelde, fungeert als een natuurlijke buffer en draagt bij aan waterbeheer en ecologisch herstel. Tegelijk stroomt het water dat erlangs vloeit nog steeds met vervuilende stoffen zoals microplastics en industrieel afval. Hoe waarderen we het herstel wanneer vervuiling nog altijd aanwezig is? Waar liggen de grenzen van wat de natuur kan zuiveren?

Deze spanning weerspiegelt een bredere realiteit, waarin oplossingen zelden in absolute termen bestaan. Al jaren realiseert Plastique Fantastique grootschalige plastic installaties. Tijdens hun residentie bij Gluon onderzochten ze het potentieel van bio-based plastics. Deze worden vaak gezien als een milieuvriendelijker alternatief, maar tegelijkertijd kunnen plastics op basis van fossiele brandstoffen, wanneer zij in een zorgvuldig georganiseerd recyclagesysteem worden gehouden, soms minder belastend blijken dan algemeen wordt aangenomen.

Wat betekent het eigenlijk, duurzaam zijn? Is het een vaste bestemming, of eerder een voortdurende zoektocht? In een wereld waarin materialen en systemen met elkaar verstrengeld zijn, blijkt duurzaamheid niet altijd helder en eenduidig.

Ella Michiels gaat hierover in gesprek met de kunstenaars en de experten van VITO en Universiteit Antwerpen verbonden aan dit project.

16:00 Wandeling door de Kruibekepolder
Een begeleide wandeling onder leiding van systeemecoloog Patrick Meire, een van de wetenschappers achter de ontwikkeling van de Kruibekepolder. Een unieke kans om het gebied te verkennen door de ogen van een expert.

17:30 Performance door Plastique Fantastique

PROJECTBESCHRIJVING


POLYMETER is een site-specifieke, grootschalige installatie die de verwevenheid tussen menselijke processen en natuurlijke systemen onderzoekt. De installatie bestaat uit een reusachtige distileerkolf met daarin drie concentrische, met lucht opgeblazen lagen, die elk een fase in onze materiële, technologische en culturele evolutie symboliseren: De buitenste laag, gemaakt van fossiel-polyurethaan, staat voor het industriële heden. De middelste laag, van recyclebaar bioplastic, symboliseert een overgangsmoment — hoopvol, maar nog niet afgerond. De binnenste laag, gemaakt van algen, is vergankelijk en biologisch afbreekbaar en verwijst naar een diepere ecologische intelligentie gebaseerd op natuurlijke cycli.

Binnenin de installatie ontvouwt zich een klanklandschap: het gekraak van plastic, het gesis van lucht, het knappen van een bel, vermengd met de geluiden van de omliggende polder. In polymetrische lussen gecomponeerd, vormen deze geluiden een gelaagd ritme waar niets helemaal samenvalt — een echo van de dissonantie tussen industriële en biologische systemen.

De locatie van POLYMETER is nauw verbonden met het thema. De Kruibekepolder, een hersteld overstromingsgebied langs de Schelde, fungeert als een natuurlijke buffer en draagt bij aan waterbeheer en ecologisch herstel. Tegelijk stroomt het water dat erlangs vloeit nog steeds met vervuilende stoffen waaronder microplastics.

POLYMETER geplaatst in dit landschap, maakt de verwevenheid tussen natuurlijke systemen en menselijke processen tastbaar. Het werk richt zicht niet op één enkele relatie, maar een web van spanningen: tussen vervuiling en zuivering, synthetisch en natuurlijk, afval en grondstof. In de ademende lagen van de instalallatie wordt duurzaamheid niet gepresenteerd als een vaststaand antwoord, maar als een circulerende vraag — fragiel, meervoudig en voortdurend in beweging.

OVER S+T+ARTS4Water II


S+T+ARTS (Science, Technology and the Arts) is een initiatief van de Europese Commissie dat een verbinding belicht met een buitengewoon hoog innovatief potentieel — een essentieel aspect om de sociale, ecologische en economische uitdagingen waar Europa in de nabije toekomst voor staat, te beheersen. Door kunst, technologie en wetenschap samen te brengen, richt S+T+ARTS4WaterII – Ports in Transformation zich op het aanpakken van de complexe milieuproblemen en maatschappelijke uitdagingen die aanwezig zijn in de Europese havens en havensteden.

LOCATIE
Watervallen van Kruibeke
Overloopdijk, 9150 Kruibeke

OPENINGSUREN
Vrijdag 20 Juni van 10:00 tot 20:00
Zaterdag 21 Juni van 10:00 tot 20:00
Zondag 22 Juni van 10:00 tot 20:00

PRIJS
Gratis

HOE GERAAK JE ER?
DeWaterbus brengt je van het centrum van Antwerpen naar Kruibeke. En weer terug! Je kan je traject over het water makkelijk combineren met trein, tram, bus en deelmobiliteit. Neem gerust ook je eigen fiets of step mee aan boord.

Met de wagen. Parking aan de Scheldelei in Kruibeke.

This work was commissioned within the framework of the S+T+ARTS 4Water II Residency programma by Gluon with the support of Korean Arts Council, VITO, Stichting Liedt-Meessens, STROOM Festival in de Schelde Vallei and S+T+ARTS Programme of the European Union