Gluon Art and research

Oproep voor wetenschappers

Studiotopia 2.0: Oproep tot kandidaatstelling om kunst en wetenschap samen te brengen

Projecten
 

Ben jij een wetenschapper met een passie voor interdisciplinariteit? Stel je kandidaat voor de tweede editie van het programma Studiotopia. Dit initiatief biedt een unieke kans om wetenschap en kunst samen te brengen en zo een sterkere symbiose te creëren tussen mens, natuur, cultuur en technologie.

Voortbouwend op de eerste editie brengt Studiotopia 2.0: Enter the Symbiocene with Arts and Sciencede knowhow en middelen van verschillende sectoren samen om over een periode van drie jaar een residentieprogramma, tentoonstellingen, symposia en workshops te organiseren over hoe de samenwerking tussen kunst en wetenschap kan bijdragen tot alternatieve inzichten voor globale en complexe uitdagingen. Dit Europese project is een samenwerking tussen elf culturele en creatieve instellingen, waaronder Gluon als een van de oprichters.  

Ontdek onze challenges!

In dit kader van dit project bundelen Gluon en Konkinklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de krachten voor de organisatie en ontwikkeling van twee residenties met kunstenaars Adrien Lucca en Laure Winants. Adrien Lucca en Laure Winants zullen elk op hun eigen manier onze relatie tot de natuurlijke wereld in vraag stellen.  De een als onderzoeker naar het gezichtsvermogen van insecten, en de andere als avonturier op zee.  Als deelnemer krijg je een subsidie en toegang tot de studio van de kunstenaar en hun wereld. Je wordt zo een inspiratiebron voor de ideeën en creaties van de kunstenaar. Het project wil de gebruikelijke relatie tussen kunstenaar en wetenschapper omdraaien door ook het werk van de wetenschapper te laten beïnvloeden door de interacties met de kunstenaar.  

Adrien Lucca verkent de grenzen van onze perceptie van kleur , licht en ruimte begrijpen door de wereld te bekijken vanuit het perspectief van dierlijk zicht.

Adrien Lucca is een Belgische kunstenaar die bekend staat om zijn diepgaande onderzoeken naar kleur, licht en ruimte. Hij combineert wetenschap, technologie en kunst om onze perceptie van de visuele wereld te transformeren. Lucca’s werk is vaak gebaseerd op grondig onderzoek naar kleurtheorie, fysica van licht en optische fenomenen, waarbij hij regelmatig technologieën zoals kunstmatige intelligentie en geavanceerde digitale tools inzet. Zijn kunst varieert van complexe lichtinstallaties tot gedetailleerde grafische werken, waarbij hij de kijker uitnodigt om op een nieuwe manier na te denken over de waarneming van kleur en ruimte. In dit project wil hij de grenzen van het menselijk zicht uitdagen, door ons te confronteren met hoe dieren de wereld anders ervaren dan wij. Door computerwetenschap, kleurtheorie en biologie combineren, wil hij de unieke aspecten van kleurwaarneming bij dieren, en hoe dieren ruimte en vorm interpreteren, bloot leggen. Het project wil ons bewust maken van de visuele ervaringen van andere diersoorten en inspireert alternatieve en inclusieve oplossingen voor de verlichting van onze publieke ruimte op basis van geavanceerde biologische modellen.

Laure Winants verkent onzichtbare processen in de Noordzee

Laure Winants is een Belgische kunstenares die technologie, wetenschap en kunst op unieke wijze met elkaar verbindt. Haar werk verkent de relatie grenzen tussen mens en natuur, vaak door middel van samenwerkingen met wetenschappers en ingenieurs. Winants creëert fotografische werken waarin ze gebruik maakt van wetenschappelijke tools om onzichtbare processen zichtbaar te maken, zoals energie, beweging en klimaatverandering. Winants is gefascineerd door de oceanen en de onontdekte werelden die ze herbergen. Deze interesse leidde haar naar de poolregio, waar ze deelnam aan een expeditie om de extreme en kwetsbare ecosystemen van deze gebieden te onderzoeken. De expeditie vormde een belangrijke inspiratiebron voor haar praktijk, waarbij ze artistieke en wetenschappelijke tools combineert om de onzichtbare processen van klimaatverandering bloot te leggen. Tijdens dit project zal Laure zich focussen op onzichtbare processen van verandering in de Noordzee en de interface tussen land en zee.

Meer details over de oproep tot kandidaatstelling:

Voor meer informatie over de specifieke kansen, ondersteuning, infrastructuur, verwachtingen en vereisten van de fellowship, raadpleeg de Applicant’s Guide of contacteer ons via mail naar artresearch@gluon.be

Belangrijke data:

Open Call deadline: 7 november 2024, 23:59 CET
Residentieperiode: 1 december 2024 — 31 december 2025