In het kader van het Europese project S+T+ARTS 4 Africa bundelen GLUON, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Brussel en KENU Lab’Oratoire des Imaginaires in Dakar (Senegal) hun krachten voor een residentie van kunstenaar Aissata Deme. Zij vertegenwoordigt het collectief KENU Lab’oratoire, samen met Elhadji Segaba, Ibaaku Bassene, Moise Bangoura, Cisse Yatera, Sega Ba, Abdul Sy en Cedric Mabudu.
Het collectief start met het kritisch bevragen van de rol en positie van kunst en cultuur in onze samenlevingen. Hun streven is om kunst en cultuur opnieuw in te zetten voor sociaal-politieke vraagstukken, wat hun betrokkenheid in de gemeenschappen van Ouakam motiveert. Hun verkenning van het gebied en de verbeelding ervan brengt hen dagelijks voor uitdagingen, vooral op het vlak van milieu en erfgoed.
Voor hun residentie put het collectief uit vier jaar intensieve onderdompeling in de Lebou-cultuur en het erfgoed van Ouakam om nieuwe verhalen te creëren. Deze onderdompeling resulteerde in een grondige territoriale diagnose, waarbij de kunstenaars samenwerkten met onderzoekers uit de sociale wetenschappen. Dankzij hun benadering en artistieke voorstellen, geïnspireerd door de kennis en expertise van de gemeenschap, is het collectief een belangrijke bron geworden voor belanghebbenden in de culturele en creatieve sector en voor onderzoekers uit de sociale wetenschappen.
Kenu-Lab voert het stuk op in GC De Kroon in Brussel op 12 september 2024 om 13.30 uur.
Projectbeschrijving
In Ouakam, Senegal, heeft het Lebou-volk een pact gesloten met een onzichtbare wereld. In deze alliantie beloven de Lebou-mensen aan de geesten respect te tonen en de natuur te behouden, terwijl de geesten de energiebalans van het universum beschermen en ondersteunen. Vroeger was Ouakam een dorp vol bomen en groen, maar de effecten van het kapitalisme hebben het milieu en lokaal erfgoed zwaar aangetast. Grond is verkocht aan buitenlanders, lokale bewoners zijn onteigend en heilige bomen en plaatsen van aanbidding zijn hebben plaatsgemaakt voor bouwprojecten. Dit heeft geleid tot verstoring van de stadsplanning, verslechterende infrastructuur en rioleringssystemen. Het Lebou-erfgoed wordt bedreigd door deze veranderingen en de invloed van het kapitalisme op de gemeenschap. Het Collectief heeft daarom besloten om hun residentie te richten op deze milieu- en erfgoedkwesties.
The Invisible Messengers vertelt het verhaal van Koumba Guelew, een stadsontwikkelaar die heilig land verwerft dat bewoond wordt door Leuk Daour Mbaye, de beschermgeest van de stad. Onwetend van het voorouderlijk pact, veroorzaakt Koumba’s installatie van een ontziltingsinstallatie de woede van de geest, wat leidt tot een breuk met het Lebou-volk. Natuurlijke elementen raken verstoord en zorgen voor aardbevingen, stortregens, schadelijke wind en chaos. Alleen de Penc, de heilige plaats van de wijzen, blijft onaangetast. Hier begint Koumba Reene, in trance en geholpen door de wijzen, aan een inwijdingsreis om de geest te kalmeren en het evenwicht te herstellen. Ze moet symbolisch sterven en herboren worden door de vier poorten naar het onzichtbare te ontdekken voordat het te laat is. Het aftellen is begonnen!
Dit stuk is een modern epos waarin de geluidscreatie geïnspireerd is door rituele ceremonies zoals de ‘ndep’, een genezingspraktijk die inwerkt op lichaam en geest door trance. Deze processen overstijgen dogmatische grenzen en herontwerpen Ouakam door moderne technologieën te combineren met voorouderlijke wetenschappen.
Deze creatie wil het publiek onderdompelen in een emotioneel Ouakam dat zijn culturele erfgoed herstelt met behulp van technologie en wetenschappen.