Gluon Art and research

Open Call STARTS4Water II

Dien in vóór 26 juni.

Projecten
 

Circulariteit, ontwikkeling van groene infrastructuur, lokale productie naast wereldwijde transport, schaarste en overstromingen, invasieve soorten en behoud van biodiversiteit, verzilting en verschillende vormen van vervuiling. Havens zijn ideale testomgevingen om te onderzoeken hoe door kunst gedreven innovatieve oplossingen de verschillende uitdagingen vanuit een ecologisch perspectief kunnen aanpakken. Door een pioniersrol op zich te nemen, kunnen havens de drijvende kracht worden achter de overgang naar een robuust watersysteem. Met deze oproep willen we een reeks samenwerkingen initiëren tussen kunstenaars, onderzoekers, industrieën en lokale gemeenschappen die leiden tot projecten die het bewustzijn verhogen en/of concrete oplossingen bieden voor ecologische en industriële uitdagingen met betrekking tot hoe we spanningen onderhandelen over het gebruik en de behandeling van (zoet, zout, afval- en drink) water, vooral in havengebieden en de bijbehorende waterwegen.

Ontdek al onze regionale uitdagingen

In het kader van dit project lanceert GLUON, in samenwerking met een ondersteunend netwerk van bedrijven, culturele initiatieven en onderzoeksinstellingen, vier residenties. Geselecteerde kunstenaars krijgen de unieke kans om gedurende 9 maanden artistieke projecten te ontwikkelen, samen met lokale experts, die een antwoord bieden op en/of reflecteren over een van deze 4 uitdagingen:  

Uitdaging #7: Het Handhaven van Heterotopia. Experimenten in Modale Verschuiving — Hoe de verbeelding te openen voor de kracht, schoonheid en het belang van ecologische en sociaal betekenisvolle modale verschuivingsprocessen voor meer duurzame en leefbare toekomsten? Stel je het kanaal van verandering voor voor Brussel! 

Uitdaging #8 S+T+ARTS Scheldt Valley. Cross-culturele samenwerkingen met en voor water — Hoe kunnen we onze relatie met wetenschap, natuur en water verbeteren, evenals met kunst als heilig en verwant, die allemaal spiritueel betekenisvolle en onthullende ervaringen bieden die op zichzelf esthetisch en transformerend kunnen zijn, aangezien onze relatie met de wereld de waarden bepaalt waarmee we deze ontmoeten? 

Uitdaging #9 Kustcultuur en Wetenschap op Zee. Het Bouwen van een Brug naar het Symbiocien — Hoe kunnen we iedereen betrekken en aanmoedigen via experimenten in uitvoerende toekomstverkenning om actief de oceaan en wateren te behouden voor komende generaties? 

Uitdaging #10 Veerkracht aan de Waterkant. Baanbrekende Havens en Meer — Hoe kunnen we perspectieven introduceren die verder gaan dan op de mens gerichte visies en die artistieke uitdrukkingen kunnen creëren die verschillende gemeenschappen betrekken en invloed hebben op het toekomstige waterbeheer van de op een na grootste haven van Europa: de Haven van Antwerpen-Brugge? 

Dien je voorstel in vóór 26 juni 2023, middernacht 23:59 CEST, als je een kunstenaar bent die wil bijdragen aan een sociale en duurzame transitie door experimenteel gebruik en/of kritische reflectie op wateronderzoek, samenwerking en digitale ontwikkelingen.

Een initiatief van het S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) programma, binnen het kader van het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie.