Gluon Art and research

STARTS4WaterII

Residentie Programma
September 2024 - Juli 2025

Projecten
 

Samenbrengen van kunst, technologie en wetenschap, S+T+ARTS4WaterII – Havens in Transformatie is toegewijd aan het aanpakken van de complexe milieu- en maatschappelijke uitdagingen in de havens en havensteden van Europa.

Over het project

We bevinden ons op een cruciaal moment in onze relatie met de natuur, technologie en de mensheid, waarbij het steeds duidelijker wordt dat onze huidige levensstijl onhoudbaar is en dringend heroverweging vereist. Het is noodzakelijk om innovatie opnieuw te definiëren om de weg vrij te maken voor een duurzame toekomst. Dit ambitieuze doel vereist gezamenlijke inspanningen en onwankelbare vastberadenheid. Nu meer dan ooit is het essentieel dat onderzoekers, industrieleiders, technologieaanbieders en de culturele sector innovatie opnieuw voor zich zien, om zo de basis te leggen voor een duurzamere toekomst. S+T+ARTS4WaterII faciliteert interdisciplinair samenwerken, gezamenlijk kritisch denken, onderzoek, experimenteren en co-design geleid door kunstenaars door middel van gezamenlijke artistieke residenties, internationale educatieve workshops, tentoonstellingen, conferenties en netwerkevenementen die kunstenaars, onderzoekers, belanghebbenden en ICT-experts samenbrengen. Deze samenwerkingen richten zich op het aanpakken van specifieke lokale of regionale wateruitdagingen en het verbeelden van toekomstig waterbeheer door middel van creatieve, kritische artistieke werken, nieuwe digitale oplossingen en publieke betrokkenheid.

Residenties 

In het kader van dit project lanceert GLUON, in samenwerking met een aantal lokale en internationale belanghebbenden uit cultuur, onderzoek en industrie, vier Open Calls voor Belgische en/of internationale kunstenaars. Samen met experts uit verschillende disciplines zullen kunstenaars projecten bedenken en ontwikkelen die creatieve benaderingen bieden voor duurzame uitdagingen in waterbeheer en gezonde transformaties in de verschillende contexten.  

Kunstenaars kunnen zich tot 26 juni inschrijven voor de Open Call!

Gerelateerde links

Ontdek GLUON’s projecten van STARTS4Water I: The Landscape of Finance by Anna Ridler & A Fountain of Eternal Youth by Haseeb Ahmed

Een initiatief van het S+T+ARTS-programma (Wetenschap, Technologie en Kunst) in het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

De consortiumpartners zijn GLUON (België), VITO (België), WAAG Futurelab (Nederland), De Camargo Foundation (Frankrijk), ORG Torino (Italië), TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (Spanje/Italië), ADAPT (Dublin), de Klima Biënnale Wien (Oostenrijk), PiNA (Slovenië), Drugo More (Kroatië), en Beta Festival (Ierland).