Gluon Art and research

STARTS4Water

Een residentieprogramma rond
duurzaam water beheer

April 2021 — 2022

Projets
 

Door kunst, technologie en wetenschap samen te brengen, wil STARTS4Water een van de dringendste uitdagingen van onze tijd aanpakken: een duurzame omgang met water. Het project zal samenwerking tussen kunstenaars, bedrijven, overheidsinstellingen, onderzoekers, ICT-deskundigen en andere belanghebbenden faciliteren rond regionale water gerelateerde uitdagingen.STARTS4Water vertrekt vanuit de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en in het bijzonder SDG 6 ‘Clean water and sanitation for all’ en SDG 14 ‘Life Below Water’. STARTS4Water zal in juli 2021 (exacte datum tbc) een residentieprogramma lanceren voor 11 residenties dat kunstenaars de kans biedt samen te werken met de experts verbonden aan innovatieve bedrijven, kenniscentra, universiteiten etc. Water zal hun gemeenschappelijke noemer zijn, maar de uitdagingen zullen geworteld zijn in de lokale en regionale realiteiten van de 6 consortium partners. Een belangrijke missie voor het STARTS4Water consortium is dat duurzaam waterbeheer afhankelijk is van een gedragsverandering van het individu. Hiertoe zal STARTS4Water door middel van een reeks publieke activiteiten zoals STARTS Academy workshops, netwerkactiviteiten en tentoonstellingen burgers en lokale gemeenschappen betrekken en informeren over deze gemeenschappelijke uitdagingen. In het kader van dit project bundelen GLUON, VLAKWA, BOZAR en LUCA School of Arts de krachten en zetten een residentieprogramma, tentoonstelling en diverse netwerkactiviteiten op het getouw die samenwerking tussen regionale stakeholders aanhalen.

Met de steun van het S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) programma van de Europese Commissie in het kader van Horizon 2020
Beeld Robertina Sebjanic. Aquatocene, 2019. Courtesy of the Artist.

Het STARTS 4 WATER consortium wordt gecoördineerd door LUCA School of Arts in samenwerking met Cittadellarte Fondazione Pistoletto (IT), V2 (NL), UrbanDig project (GR), UR Institute (HR) and Thyssen-Bornemisza Foundation – TBA21 (IT/AT)