Gluon Art and research

In the Belly of the City

Een project van Futurefarmers x GLUON
11 > 13 oktober

Akenkaai I Quai de péniches 1, 1000 Brussels

Expo
 

In the Belly of the City is een artistiek platform en oproep om na te denken over ons voedselsysteem en de onderlinge afhankelijkheden die het vormgeven. Het kunstenaarscollectief Futurefarmers heeft dit project gerealiseerd tijdens een residentie bij GLUON. Hierbij wordt het kanaal Brussel-Charleroi omgevormd tot een middel voor transformatie van ons voedselsysteem. Het project transporteert voedsel van kleinschalige agro-ecologische boeren uit het Pajottenland, naar het hart van de stad. Zo brengt het lokale boeren in contact met de wereldwijde goederenstroom en internationale handel.

Te midden van het al bestaande schouwspel van het kanaal vormt zich een verzameling van boeren, zaden, kunstenaars, bodem, het kanaal, dichters, elektromagnetische frequenties, zonne-energie, architecten en techno-ongehoorzamen. Samen creëren ze het toneel voor een reeks acties. Op een onconventionele houten kanaalboot ontstaat er een nieuwe verbeelding – door een traag en reflectief proces van herstel, veerkracht en bezinning op onze gewoonten in de landbouwproductie.

“In the Belly…” verlegt de lokale voedseltransporten van dieselvrachtwagens naar vervoer over water, gebruikmakend van de bestaande infrastructuur van het Brussel-Charleroi-kanaal. Tijs Boelens, oprichter van de boerderij De Groentelaar, coördineert de levering van producten van twaalf boerderijen, die twee keer per week vanuit Halle naar Brussel worden vervoerd. In de stad wordt het voedsel gesorteerd, verpakt en per fiets geleverd aan coöperatieve winkels en collectieve keukens.

Het project wordt gelanceerd tijdens het I Love Science Festival van Innoviris in Brussel, van 11 tot 13 oktober. Het vollige weekend wordt de boot een artistiek platform voor voorstellingen, processies, debatten, geluidsvoorstellingen, tastings en filmvertonen. Doel? Een pleidooi voor meer circulaire en alternatieve voedselsystemen en ons meer bewust maken voor waar ons voedsel vandaag komt!

PROGRAMMA


VRIJDAG 11 OKTOBER 

17:00 – 18:15 Vertoning kortfilms De Zaaier van Rood van Tim Volckaert en Voor de prijs van een geit van Els Dietvorst

In Volckaerts korte film The Sower of Red zien we de kunstenaar letterlijk de kleur (pigment) rood zaaien als een poëtische actie tegen de grond die opgeofferd moet worden en zal verdwijnen door industrialisatie. In de film, die in een lus wordt afgespeeld, horen we de muziek van de Frans-Italiaanse componist Jean-Baptiste Lully (17e eeuw), die wordt beschouwd als een meester van de Franse barokmuziek. Het muziekstuk is Marche pour la cérémonie des Turcs.

For the Price of a Goat is een documentaire over het leven van Luigi, die schapen en geiten hoedt langs de oevers van het Brussel-Charleroi-kanaal. Luigi’s leven staat symbool als tegenhanger van de hedendaagse communicatie- en consumptiemaatschappij.

18:15 – 21:00 Performance Algae Diplomacy door Filip Van Dingenen en Hélène Meyer

Filip Van Dingenen is een multidisciplinair kunstenaar en mede-oprichter van de Ecole Mondiale in Brussel. Hij werkt veelvuldig met thema’s rond zoölogie, botanica en etnografie. In zijn procesgerichte kunstpraktijk maakt hij gebruik van een breed scala aan methoden en resultaten, waarbij hij participatieve strategieën combineert met sociale en ecologische relevantie, en de grenzen tussen hobby en pedagogiek verkent. Hélène Meyer is een kunstenaar gevestigd in Brussel, België. Ze studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

18:00 – 18:45 KeynoteSitopia: How food can save the world
door Carolyn Steel

Carolyn Steel, architect en bekroond auteur van Hungry Cities en Sitopia, zal de keynote lezing geven op ons evenement. Carolyns werk onderzoekt de diepgaande invloed van voedsel op ons lichaam, onze gewoonten, huizen, steden, landschappen en het klimaat. Ze herinnert ons eraan dat voedsel de grote verbinder is, die elk aspect van ons leven beïnvloedt op manieren die we vaak over het hoofd zien. Door te leren voedsel echt te waarderen en zijn rol in onze wereld te begrijpen, gelooft Carolyn dat het de kracht heeft om ons leven te transformeren en een betere wereld te creëren.

19:00 – 21:00 Waterways, sound performance door Caroline Profanter

Een verzameling opgenomen geluiden documenteert de cycli en interacties tussen een bewegend vaartuig, een waterlichaam en levende wezens, en verbindt plaatsen van stad naar boerderij, oogst naar markt. Geluiden worden zowel boven als onder water vastgelegd, en volgen de sporen van voedselproductie, handel en transport. Dit archief van frequenties wordt geprojecteerd op een multichannel-installatie op een boot, gedragen door het kanaal. Het is een compositie van stemmen, tonen, texturen en drones, die de echo’s en resonanties van onderwatergeluiden uit Brussel weerspiegelen, versmeltend met de ruimte, materialen en objecten.

19:00 – 21:00 Debat Infrastructures & Imaginaries of a New Agri-Cultural Commons met Barbara Van Dyck, Pascal Gielen, Tijs Boelens, Philippe Barette, Lotte Stoops, Koen Berghmans en Sandrine Vokaer

Infrastructuren bepalen de samenleving; ze bepalen waar je wel en niet naartoe gaat. In the Belly: Infrastructures and Imaginaries of a New Agri-Cultural Commons is een bijeenkomst van Brusselse inwoners, boeren, activisten, voedselcoöperaties, academici en beleidsmakers om nieuwe mobiliteitsinfrastructuren te bedenken die de agro-ecologische productie in Brussel en de omliggende regio’s kunnen versterken en ondersteunen. Dit model respecteert zowel mensen als andere soorten, herstelt biodiversiteit en creëert een rechtvaardige economie. Het vraagt om een volledige transformatie van het landbouwsysteem en de onderlinge afhankelijkheden die dit vormgeven.

21:00 – 23:00 Filmvertoning O Horizon van the Otolith Group

O Horizon (2018) is ontstaan uit de langdurige onderzoeksinteresse van The Otolith Group in Rabindranath Tagore en zijn oprichting van Visva-Bharati, een school in Santiniketan, India, die net als het Bauhaus bedoeld was als een levend laboratorium en een experiment in kunst, leven en ambacht. De titel van de film verwijst naar de bovenste laag van de bodem, die in de omgeving van Santiniketan is veranderd door Tagore’s introductie van nieuwe flora bij de ontwikkeling van de campus. De film breidt The Otolith Group’s voortdurende overweging van het antropoceen uit, een concept dat aangeeft dat het huidige geologische tijdperk wordt gekenmerkt door menselijke activiteiten die de belangrijkste veranderingen in klimaat en milieu teweegbrengen.

21:00 – 23:00 Wijnproeverij met Kurt Ryslavy

Kurt Ryslavy is een Oostenrijkse conceptuele kunstenaar, dichter en wijnhandelaar, die in Brussel woont. Zijn activiteiten als wijnhandelaar vormen een inspiratiebron voor zijn artistieke en poëtische praktijk. Zijn kunstwerken, de Factures Décoratives, zijn geschilderde facturen die het TVA van de klant, het bankrekeningnummer en het aantal en de soorten geleverde wijnen tonen. Kurt Ryslavy schuwt niet om dikke lagen verf te gebruiken voor zijn schilderijen, die soms tijdens een performance worden gemaakt. Wat bijzonder is, is dat Kurt Ryslavy elk verhaal kent over de wijnen die hij serveert en verkoopt.


ZATERDAG 12 OKTOBER

12:00 – 13:00 Processie “A Movement with Apples” met Futurefarmers

A Movement of Apples roept een keten van mensen in het leven om een berg appels, aangevoerd per boot van boeren uit het Pajottenland, te verplaatsen. De appels worden hand voor hand doorgegeven, te beginnen bij Tour en Taxis en eindigend op Groot Eiland, waar ze worden omgevormd tot compote die mensen mee naar huis kunnen nemen. Deze performance is een oproep aan de inwoners van Brussel en beleidsmakers om alternatieve manieren van voedseltransport van het platteland naar de stad te verkennen en te demonstreren.

15:00 – 17:00 Performance Algae Diplomacy met Filip Van Dingenen en Hélène Meyer

15:00 – 17:00 Film vertoning O Horizon van The Otolith Group

17:30 – 19:30 Film vertoning An Island & One Night van Pirates des Lentillère

An Island and a Night is een fictieve film die collectief is gemaakt door de bewoners en gebruikers van het Quartier Libre des Lentillères, een zelfbeheerste plek die zich uitstrekt over de laatste markt tuinbouwgronden van de stad Dijon. Rond het vuur vertellen reizigers en piraten elkaar hun herinneringen, dromen en strijd. Tot de dageraad komen duizend-en-een paden naar voren op dit imaginaire maar zeer echte eiland. Deze 8 hectare grond zijn al 13 jaar bezet en weer in cultuur gebracht, als een vorm van verzet tegen een betonnen “ecostad”-project dat hen nog steeds bedreigt.

Dit project werd uitgevoerd in opdracht van GLUON

In samenwerking met Innoviris, Good Food Brussels, VUB, EIT Food en UGent. Dit project werd gefinancierd door Innoviris, de Nationale Loterij en S+T+ARTS(Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het doel is om samenwerking tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om creatievere, inclusievere en duurzamere technologieën te ontwikkelen.

Een speciaal woord van dank aan onze lokale expertgroep: Sandrine Vokaer (Good Food Brussels), Marie-Carmen Bex (Innoviris), Carl Lachat (UGent), Julie Lebrun (EIT Food), Lynn Tytgat en Stephan Petermann.