Politieke satire en humor in onze online samenleving

A Lecture by Kevin Kallaugher

07/05/19 - 19:00

New Zebra

Gustaaf Callierlaan 232

9000 Gent

In samenwerking met Zebrastraat nodigde Gluon de internationaal bekroonde politiek cartoonist, Kevin Kallaugher (°1955, USA), uit voor een lezing over de rol van politieke satire en humor in onze online samenleving.

Voor mediaberichtgeving leven we in de beste en slechtste tijden. Dankzij het internet was het vinden van bruikbare informatie en de spreiding van nieuws nog nooit zo makkelijk. Anderzijds wordt het door technologische vooruitgang en sociale mediaplatformen steeds moeilijker om het onderscheid tussen ‘waar’ en ‘onwaar’ te maken. Maar hoe nieuw is het verschijnsel ‘fake news’? En hoe onderscheidt het zich van historische fenomenen als politieke satire en spotprenten? Tijdens zijn lezing zal Kevin Kallaugher de politieke, culturele en wetenschappelijke uitdagingen bespreken waarmee we collectief geconfronteerd worden door het platform van humor en cartoons.

BIOGRAPHIE

Kevin Kallaugher is politiek cartoonist voor de Amerikaanse tijdschriften “The Economist” en de “Baltimore Sun”. Gedurende zijn gedistingeerde carrière van meer dan 36 jaar heeft hij meer dan 8000 cartoons en 140 covers van tijdschriften gemaakt. Hij publiceerde reeds meer dan 6 publicaties met eigen werk, ontving diverse internationale onderscheidingen en zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. In 2006 was Kallaugher Artist-in-Residence aan het Imaging Research Center (IRC) van de Universiteit van Maryland (VS). In samenwerking met het IRC is Kallaugher een pionier in de ontwikkeling van 3D digitale karikaturen die in real-time kunnen worden geanimeerd. In 2007 richtte Kallaugher zijn animatiebedrijf Kaltoons LLC op, gevestigd in Maryland, VS.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dinsdag 7 mei 2019 – 19:00
New Zebra, Gustaaf Callierlaan 232, 9000 Gent

Schrijf u in