Open call – Residentie @ Cartamundi

Gluon nodigt u – kunstenaars – uit om een voorstel in te dienen voor de ontwikkeling en realisatie van een nieuw kunstwerk in samenwerking met Cartamundi, expert in het maken van speelkaarten, kaartspelen en bordspelen.

Deze oproep is een unieke kans voor kunstenaars om tijd door te brengen in de R&D faciliteiten van Cartamundi. Hiertoe bieden Gluon en Cartamundi een residentie van twee maand in de hoofdzetel van Cartamundi te Turnhout (BE). Het doel van deze residentie is het creëren van een prototype voor een nieuw kunstwerk dat op een uitdagende en originele manier gebruik maakt van Cartamundi’s laatste digitale iCard technologieën om verbeelding te stimuleren.  

‘Spel’ is een universeel gegeven en ook de effecten van samenspel zijn universeel. Via spel leren we strategie, moraliteit, psychologie, tactiek, diplomatie, enz. Samenspelen vormt je als persoon, zowel sociaal als emotioneel. Spel leert je omgaan met verlies en tegenslag, maar ook met conflict en frustratie. Terzelfdertijd leer je via spel ook om een trotse, maar nobele winnaar te zijn. Kortom, samen spelen maakt ons wijzer en is goed voor de algemene ontwikkeling.

‘Internet of things’ (IoT) heeft echter een grote impact op traditionele spelen, zoals kaart- en bordspelen. Daarom nodigen wij u – kunstenaars – uit om samen met Cartamundi na te denken over de toekomst van kaart- en bordspelen vanuit een artistiek perspectief.  Het doel van deze residentie is de ontwikkeling van een prototype voor een nieuw kunstwerk dat op een originele manier gebruik maakt van Cartamundi’s laatste digitale ‘iCard’ technologieën en tezelfdertijd reflecteert over de toekomst van kaart – en bordspelen in een steeds digitalere omgeving. 

Hybrid games & iCards 

Cartamundi is van mening dat een brug tussen fysieke – en digitale spelen nodig is, door Cartamundi omschreven als “hybrid games”. Deze spelen verbinden traditionele kaart- en bordspelen met digitale apparaten zoals smartphones, tablets, …  Een eerste stap in de ontwikkeling van deze hybrid games zijn kaarten die door een apparaat kunnen worden gelezen, door Cartamundi omschreven als: iCards.  De verbinding tussen traditionele kaart- en bordspelen en elektronische apparaten kan op verschillende niveaus gebeuren en roept verschillende vragen op; is het elektronische apparaat een toegevoegde component, kan het spel ook gespeeld worden zonder het elektronische apparaat of is het elektronische apparaat het centrale gegeven van het spel? Bovendien kan je ook gebruik maken van verschillende ‘iCard’ technologieën om die verbinding te genereren.

In de iCard portfolio kan u de volgende technologieën vinden:

 • iTouch: TouchCode, Dot2Dot, Movables
 • iScan: Image recognition, NFC/RFID, Barcodes
 • iBlend: Augmented reality, X-Ray

Een gedetailleerde omschrijving van deze iCard technologieën kan u hier raadplegen: www.demo.cards 

Voor de ontwikkeling van het prototype, dat gebruik maakt van Cartamundi’s laatste digitale iCard technologieën, krijgt je de ondersteuning van een team van experts (ingenieurs, designers, developers, concept artists en manufacturing experts…) verbonden aan Cartamundi. In samenwerking met deze experts kan je tijdens de residentieperiode één of meerdere prototypes maken en diverse testen uitvoeren. Na afloop van de residentieperiode zal de productie van het uiteindelijke kunstwerk intern uitgevoerd worden door Cartamundi.

 INDIENINGSPROCEDURE

Hoe indienen

 • Alle aanvragen moeten worden ingediend via het online aanvraagformulier op de rechterzijde van deze pagina
 • Iedere aanvraag moet de volgende informatie/documenten bevatten:
  • Contact informatie
  • Artistiek statement/Biografie — Max. 500 karakters incl. spaties
  • Artistieke CV— Max. 1500 karakters incl. spaties
  • Projectbeschrijving volgens template— download via aanvraagformulier
  • Afbeeldingen — Maximum 3, elk 2MB
 • Applicaties die onvolledig zijn worden niet aanvaardt.
 • Deze oproep staat open voor zowel nationale als internationale kunstenaars

Timing

 • De deadline voor het indienen van een aanvraag is 30 juni 2017 23:00 u (GMT+1).
 • Alle kandidaten zullen geïnformeerd worden over de uitkomst van de selectie voor 30 juni 2017
 • De residentie zal beginnen vanaf 7 augustus en loopt t.e.m 30 september 2017
 • De presentatie van de installatie is voorzien vanaf eind 2017 (locatie te bevestigen)

Engagement van de kunstenaar

 • De geselecteerde kunstenaar zal uitgenodigd worden voor eerste kennismaking met het team van Cartamundi. Tijdens deze ontmoeting zal de kunstenaar zijn/haar project voorstellen en verder kennismaken met de beschikbare tools en expertise (exacte timing overeen te komen met de geselecteerde kandidaat).
 • Tijdens de residentieperiode (07.08 – 30.09.2017) zal de kunstenaar op geregelde tijdstippen (minimaal 1 x per week) samenkomen met het onderzoeksteam te Cartamundi om de evoluties in het project te bespreken. Na afloop van de residentieperiode zal de kunstenaar i.s.m de experts van Cartamundi een prototype voor de realisatie van een nieuw werk ontwikkeld hebben.

Steun

 • Team van experts (ingenieurs, designers, developers, concept artists and manufacturing artists) verbonden aan Cartamundi ter ondersteuning van de ontwikkeling van jouw ideeën tijdens de volledige residentieperiode.
 • Een vergoeding voor de kunstenaar van maximaal €3000 (BTW incl) inclusief reis- en verblijfskosten. Indien een collectief geselecteerd wordt, zal het honorarium gedeeld worden tussen de leden en maximaal 2 leden verbonden aan het collectief kunnen aan de residentie deelnemen.
 • Voor de ontwikkeling en productie van het prototype en/of installatie voorziet Cartamundi een in-house productiebudget voor maximaal 1 kunstenaar.
 • Voor internationale kandidaten wordt tijdelijke huisvesting voorzien dichtbij het hoofdkwartier van Cartamudi (locatie te bevestigen).
 • Gluon zal het samenwerkingsproces tussen de kunstenaar en Cartamundi artistiek en technisch begeleiden.
 • Tentoonstellen van het prototype (en kunstwerk) via het nationale en internationale netwerk van Gluon (culturele partnerinstelling(en) te bevestigen).

Meer informatie

Image credits: Peter De Cupere, Olfacio, 2012. Olfacio is een project van Arteconomy gerealiseerd i.s.m Cartamundi en Peter De Cupere binnen het kader van Turnhout Culturele Hoofdstad 2012.