Human agency in the robotic world

A lecture by Alexander Mankowsky

19/09/18 - 18:30

BOZAR - Center for Fine Arts

Rue Ravenstein 23

1000 Brussels

Alexander Mankowsky

In samenwerking met BOZAR Lab nodigde Gluon Alexander Mankowsky uit voor een lezing over het leven en mobiliteit in de toekomst.

Welke invloed heeft artificiële intelligentie (AI) op de mobiliteitsoplossingen van morgen? Hoe kunnen machines bijdragen tot een betere samenleving, en – vooral – welke impact hebben ze op de mens? Die vragen staan centraal en worden door Alexander Mankowsky, futuroloog bij autofabrikant Daimler, behandeld.

Onder de titel Human Agency In A Robotic World zal Mankowsky het hebben over de ontwerpvereisten om menselijke interactie te behouden of te versterken in het gebruik van toestellen, zoals een zelfrijdende auto.

BIOGRAFIE

Alexander Mankowsky werd in 1957 geboren in Berlijn en studeerde Filosofie, Psychologie en Sociologie aan de Freie Universität Berlin. In 1984 studeerde hij af als socioloog. Hij werkte vier jaar als sociaal werker om kinderen met moeilijkheden te helpen, maar besloot dan om mee op de kar van vernieuwing te springen en zich als postgraduaatstudent te verdiepen in  artificiële intelligentie. Zijn werk als OOS- en Prolog-programmeur leverde hem de titel ‘Knowledge Engineer’ op.

Sinds 1989 werkt Alexander Mankowsky bij de onderzoeksafdeling van Daimler, de producent en fabrikant van Mercedes-Benz-wagens. Zijn werk voor de Duitse autobouwer bleef aanvankelijk beperkt tot sociale mobiliteitstrends. Vandaag richt hij zich op de toekomst. Mankowsky werkt bij Daimler aan innovaties met het oog op zelfrijdende auto’s op mensenmaat. Naast de technische en juridische aspecten schenkt hij immers bijzondere aandacht aan de sociale aspecten, vanuit de overtuiging dat het belangrijk is een gedeelde taal van interactie te ontwikkelen om tot een geslaagde samenwerking te komen tussen mens en machine in het verkeer van de toekomst.

NA DE LEZING

De tentoonstelling STARTS Prize 18 te BOZAR biedt innovatieve antwoorden op de sociale, ecologische and economische uitdagingen waar Europa voor staat.

Exclusief voor de vrienden van Gluon, zal Alexander Mankowsky – jurylid van de STARTS prize 2018 – een rondleiding geven doorheen deze tentoonstelling. De rondleiding wordt gevolgd door een feestelijke receptie.

PRAKTISCHE INFORMATIE

September 19, 2018 – 19:00

BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussels

In het engels

Tickets & Reservatie 

– Lezing: €8 per persoon –  Reservatie verplicht via deze link

– Lezing, rondleiding & receptie: gratis voor Gluon Friends / €30 per persoon voor niet-leden. Reservatie verplicht vóór 13 September via e-mail naar foundation@gluon.be