Koen Van Mechelen – Evolution of a Hybrid

4EvolutionOfaHybrid04a_KVM_A_c_MarkMachiels__ok

Kunstenaar Koen Vanmechelen werd internationaal bekend met zijn Cosmopolitan Chicken Project. In dit project staat het kruisen van nationale kippenrassen tot kosmopolitische kippen centraal. De kunstenaar brengt een voortdurend debat over de maatschappij op gang; de kip fungeert als metafoor voor de mens, het ei voor de wereld.

Voor Evolution of a Hybrid, ontwikkelde Vanmechelen samen met wetenschappers van de KU-Leuven 3D-sculpturen die de genetische diversiteit van zijn hybride kippen versus raskippen uitbeelden. Met deze interactieve installatie nodigt de kunstenaar de bezoekers uit om, middenin zijn werk en via interviews, mee te denken over identiteit, diversiteit en het hybride.

Over iMinds-Art&D

In de periode 2012-2014 werkte Gluon voor het Art&D Programma van het onderzoeksinstituut iMinds. Dit instituut werd opgericht in 2004 op initiatief van de Vlaamse regering, gericht op de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) in het algemeen, en de ontwikkeling van breedbandtoepassingen in het bijzonder.

Binnen het onderzoeksinstituut iMinds werd een Art&D programma opgericht. Jaarlijks lanceerde dit programma een algemeen maatschappelijk thema waarop kunstenaars voorstellen indienden om samen te werken met onderzoekers uit de verschillende onderzoekdepartementen. Op basis van deze artistieke voorstellen werden talrijke kunstenaars geselecteerd en samengebracht met onderzoekers in een academische context.

Gedurende een periode van zes maanden voerden zij een gemeenschappelijke zoektocht naar inhoudelijke verdieping en technologische vernieuwing. Dit programma steunde op het fundamenteel geloof dat onderzoekers en kunstenaars elkaar uitdagen en anders onbetreden grenzen verkennen. De opname van kunstenaars in de academische omgeving leidde tot een goede sfeer voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologische experimenten.

Ondanks het feit dat het Art&D Programma het enige Belgische initiatief was dat op grote schaal kunstenaars en onderzoekers samenbracht in een zoektocht naar innovatie, werd het programma in 2014 stopgezet door de onderzoeksinstelling iMinds.