Kris Verdonck – H, An accident

H, an accident is een performance voor het grote podium waarvoor Kris Verdonck robotica wilde gebruiken. Hiervoor deed hij beroep op onderzoekers van ICBN UGent en EDM Hasselt. Live muziek was een belangrijk deel van de voorstelling  en werd gecomponeerd door Jónas Sen. Het werd gespeeld door mechanisch-akoestische instrumenten ontwikkeld door de firma Decap-Herentals. Deze instrumenten moesten in formatie voortbewegen op het podium, een spookorkest als het ware,  een fanfare waarvan de mensen weg zijn, maar waarvan de instrumenten nog verder spelen. De onderdelen van de robots die dit zullen mogelijk maken, de instrumenten, enz. zijn allemaal bestaande componenten. Enkel het besturingssysteem en de volledige robots moesten nog ontwikkeld worden.

Over Iminds Art&D

In de periode 2012-2014 werkte Gluon voor het Art&D Programma van het onderzoeksinstituut iMinds. Dit instituut werd opgericht in 2004 op initiatief van de Vlaamse regering, gericht op de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) in het algemeen, en de ontwikkeling van breedbandtoepassingen in het bijzonder.

Binnen het onderzoeksinstituut iMinds werd een Art&D programma opgericht. Jaarlijks lanceerde dit programma een algemeen maatschappelijk thema waarop kunstenaars voorstellen indienden om samen te werken met onderzoekers uit de verschillende onderzoekdepartementen. Op basis van deze artistieke voorstellen werden talrijke kunstenaars geselecteerd en samengebracht met onderzoekers in een academische context.

Gedurende een periode van zes maanden voerden zij een gemeenschappelijke zoektocht naar inhoudelijke verdieping en technologische vernieuwing. Dit programma steunde op het fundamenteel geloof dat onderzoekers en kunstenaars elkaar uitdagen en anders onbetreden grenzen verkennen. De opname van kunstenaars in de academische omgeving leidde tot een goede sfeer voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologische experimenten.

Ondanks het feit dat het Art&D Programma het enige Belgische initiatief was dat op grote schaal kunstenaars en onderzoekers samenbracht in een zoektocht naar innovatie, werd het programma in 2014 stopgezet door de onderzoeksinstelling iMinds.