Johannes Taelman – AXO

De onderzoeker Johannes Taelman startte het platform AXO, een software platform dat een bibliotheek van functies aanbiedt aan kunstenaars voor nieuwe interactieve audio-mogelijkheden.

Voor het Art&d programma werkte Taelman samen met verschillende kunstenaars die gebruik maken van de door hem ontworpen software voor microcontrollers, dit zijn microprocessoren die worden gebruikt om elektronische apparatuur te besturen. Kunstenaars gebruiken die technologie voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld;  muziekrobots, groentenconcerten en allerhande interactieve installaties. De nieuwe technologie ontworpen door het AXO platform speelt een belangrijke rol in de esthetiek van hedendaagse mediakunst.

Over iMinds-Art&D

In de periode 2012-2014 werkte Gluon voor het Art&D Programma van het onderzoeksinstituut iMinds. Dit instituut werd opgericht in 2004 op initiatief van de Vlaamse regering, gericht op de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) in het algemeen, en de ontwikkeling van breedbandtoepassingen in het bijzonder.

Binnen het onderzoeksinstituut iMinds werd een Art&D programma opgericht. Jaarlijks lanceerde dit programma een algemeen maatschappelijk thema waarop kunstenaars voorstellen indienden om samen te werken met onderzoekers uit de verschillende onderzoekdepartementen. Op basis van deze artistieke voorstellen werden talrijke kunstenaars geselecteerd en samengebracht met onderzoekers in een academische context.

Gedurende een periode van zes maanden voerden zij een gemeenschappelijke zoektocht naar inhoudelijke verdieping en technologische vernieuwing. Dit programma steunde op het fundamenteel geloof dat onderzoekers en kunstenaars elkaar uitdagen en anders onbetreden grenzen verkennen. De opname van kunstenaars in de academische omgeving leidde tot een goede sfeer voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologische experimenten.

Ondanks het feit dat het Art&D Programma het enige Belgische initiatief was dat op grote schaal kunstenaars en onderzoekers samenbracht in een zoektocht naar innovatie, werd het programma in 2014 stopgezet door de onderzoeksinstelling iMinds.